Putin: Turcia, de acord cu construirea South Stream prin Marea Neagra

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 00:33
1391 citiri
Putin: Turcia, de acord cu construirea South Stream prin Marea Neagra

Turcia isi va da acordul in 2010 pentru ca Rusia sa construiasca segmentul din Marea Neagra al gazoducutului South Stream, a declarat, miercuri, premierul rus Vladimir Putin, la finalul unei intalniri cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.

"Am ajuns la un acord ca pana la 10 noiembrie 2010 Guvernul turc sa realizeze evaluari si sa ne permita sa construim South Stream", a spus Putin.

Turcia, membra a consortiului care dezvolta gazoductul rival Nabucco, a acceptat, anul trecut, in principiu, ca Rusia sa construiasca un segment de gazoduct prin apele sale teritoriale. Proiectul South Stream este derulat de grupurile rus Gazprom si italian Eni.

Totodata, Turcia si Rusia au convenit sa incheie o intelegere, la care sa participe si Italia, referitoare la constructia unui oleoduct intre Samsun si Ceyhan, astfel incat exporturile de petrol rusesc catre Europa sa ocoleasca Ucraina.

South Stream vizeaza transportul anual a maxim 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti catre tarile din Europa Centrala si de Est, ocolind Ucraina.

Proiectul este rivalul gazoductului european Nabucco, la care participa mai multe state, intre care Romania si Turcia. 

#putin, #turcia, #marea neagra, #south stream, #gazoduc , #stiri Vladimir Putin