Retailerii rusi ingheata preturile

Luni, 22 Octombrie 2007, ora 12:53
1063 citiri
Retailerii rusi ingheata preturile

Principalii retaileri din Rusia au cazut de acord pentru inghetarea preturilor pentru anumite produse de baza in scopul stoparii inflatiei, a informat luni un purtator de cuvant al ministerului rus al agriculturii, relateaza Reuters.

Aceasta a mentionat ca retailerii s-au intalnit saptamana trecuta cu producatorii de bunuri agricole si au ajuns la un consens, intrunirea fiind prezidata chiar de ministrul rus al agriculturii, Alexei Gordeyev, acordul devenind formal in cursul acestei saptamani.

Oficialii au cazut de acord ca o majorare a preturilor anumitor produse la sfarsitul acestei veri ar putea face inflatia sa urce peste nivelul de 10%, lucru negativ pentru presedintele Vladimir Putin inainte de alegerile parlamentar din decembrie.

Rusia incearca sa combata presiunile existente asupra preturilor generate de explozia preturilor la petrol si majorarea pe plan global a preturilor la alimente prin masuri administrative severe, criticate de economisti, ce le considera o intoarcere la era sovietica.

Guvernul a aplicat deja taxe de export asupra graului si orzului si a anuntat planuri privind vanzarea granelor din rezerve si reducerea taxelor de import asupra lactatelor.

Autoritatile ruse analizeaza deja posibilitatea reducerii cu 15% a taxelor de import asupra uleiurilor vegetale sau aplicarea de taxe asupra exporturilor de ulei din seminte de floarea-soarelui si a unor tarife prohibitive asupra graului.

Purtatoarea de cuvant a precizat ca retailerii au cazut de acord sa mentina cele mai reduse preturi posibile pentru anumite alimente "importante din punct de vedere social", printre care se numara o serie de variante de lapte, iaurt, paine, oua, branza, zahar si ulei de floarea -soarelui.

Cotidianul rus Kommersant a precizat ca la discutiile cu ministrul agriculturii au participat grupurile specializate pe productia de lactate Wimm-Bill-Dann si Unimilk precum si retailerii Metro, Perekryostok si Mosmart.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.