Rivalitate data uitarii: Rusia a batut palma cu China, in sfidarea Occidentului

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 13:30
3451 citiri
Rivalitate data uitarii: Rusia a batut palma cu China, in sfidarea Occidentului
Photograph by Sasha Mordovets/Getty Images

Conflictul ruso-occidental, soldat cu sanctiuni economice impuse Moscovei, il forteaza pe Vladimir Putin sa isi intoarca privirea spre est, catre cel mai mare rival al Rusiei: China. Surse din interiorul Kremlinului sustin ca acesta a dat liber accesului chinezilor la resursele naturale ale solului rusesc, dar si la armamentul dezvoltat in ultimul deceniu.

Incercarile lui Putin de a cauta o cale de stopare a recesiunii in care s-a afundat tara l-au impins din ce in ce mai mult sa muste momeala capitalului chinezesc, pe fondul unei retrageri masive a valutei occidentale din Rusia si a deteriorarii cursului rublei la un minim istoric, arata publicatia BusinessWeek.

Capitalul strain, noul opiu al popoarelor

"Din momentul in care Putin a intors spatele Occidentului, China a inceput sa profite la maximum de necesitatile manifestate de Moscova", explica Masha Lipman, un analist politic independent din Moscova si co-autor al unui volum dedicat pietei americane despre liderul de la Kremlin.

Turneul european al premierului chinez Li Keqiang o fi avut punctul final la Milano, dar cea mai importanta oprire facuta de delegatia de la Beijing a fost cea de la Moscova, din 13 octombrie. In cadrul acesteia, oficialii celor doua guverne au parafat nu doar cateva masuri de protectie fiscala pentru firmele care isi desfasoara activitatea atat in Rusia, cat si in China, ci au batut palma pe infuzia de aproximativ 25 de miliarde de dolari pe care chinezii o vor face in urmatorii trei ani pe piata valutara din Rusia prin schimbul direct yuan/rubla, dar si deschiderea unor linii de credit la Export-Import Bank of China pentru banca de dezvoltare a Rusiei (VTB Group Vnesheconombank) si Banca Agricola Rusa.

Rusia nu sta chiar atat de rau pe cat ar putea crede un outsider, explica Lipman, care afirma ca rezerva valutara si in aur a tarii este de aproximativ 445 miliarde de dolari. Insa criza de acum este la fel de periculoasa ca cea traita de rusi la inceputul anilor 90 prin prisma erodarii treptate a puntilor de dialog intre Occident si Moscova. O situatie care il face pe Putin sa aplice si o masura disperata in incercarea de a-si gasi un aliat strategic in China.

Fratie de arme

Rusia a fost un furnizor de arme constant pentru tarile comuniste din Asia, insa niciodata nu a pus la dispozitia acestora, in special a Chinei, tehnica militara de ultima ora. Noul tratat prevede insa ca in primavara lui 2015, China sa primeasca sistemele de rachete S-400 si mai multe avioane de vanatoare Suhoi 35. Noile arme primite de chinezi ar putea declansa o adevarata cursa a inarmarii in zona Pacificului de est, Japonia, Taiwanul, Vietnamul si Filipine exprimandu-si deja ingrijorarea de accesul rapid al Chinei la arsenalul modern al rusilor. O fratie de arme care pana acum a starnit doar ingrijorare, dar nicio alta reactie din partea Occidentului.

O partida de sah cu miza extrema

Chinezii dovedesc ca stiu sa joace partida de sah cu Rusia mult mai bine decat o face Putin. Pana acum, China a reusit sa isi asigure o parte importanta din rezervele rusesti de gaze si petrol, dozandu-si infuziile de bani in economia ruseasca pana spre limita zgarceniei. In plus, dependenta rusilor nu rezida doar in banii Chinei, ci si in marfurile acesteia. Balanta comerciala de anul trecut indica un deficit de 13 miliarde de dolari pentru Rusia, nevoita sa cumpere diverse produse de la vecinii chinezi, in timp ce acestia vaneaza cu incapatanare doar doua lucruri: rezervele subsolului si tehnica militara de ultima generatie.

#relatii economice Rusia China, #export de armament rusesc, #tehnica militara de ultima generatie , #stiri Vladimir Putin