Rogozin: Rusia si-ar putea revizui relatiile cu Republica Moldova

Luni, 12 Mai 2014, ora 10:24
2327 citiri
Rogozin: Rusia si-ar putea revizui relatiile cu Republica Moldova

Vicepremierul Dmitri Rogozin, reprezentantul special al presedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, a declarat ca va insista asupra revizuirii relatiilor economice cu Republica Moldova, in cazul semnarii de catre aceasta a Acordului de asociere la Uniunea Europeana.

"Voi insista asupra revizuirii relatiilor economice cu Republica Moldova in cazul in care aceasta va merge spre asociere", a declarat Rogozin.

Mai mult, daca Republica Moldova se decide sa se asocieze cu UE, relatiile Moscovei cu Chisinaul nu vor mai fi ca inainte, a avertizat el.

"Sunt convins ca asocierea cu UE reprezinta o schimbare a statutului de tara neutra a Republicii Moldova. Exista o anumita regula, pe care o cunosc toti membrii NATO: pentru a adera la UE, trebuie sa aderi si la Alianta Nord-Atlantica. Aceasta regula nu va fi schimbata pentru moldoveni. Toate tarile au trecut prin aceasta. Prin urmare, asocierea cu UE constituie momentul in care Republica Moldova pune mana pe clanta usii numita NATO. Maine, aceasta usa se va deschide", a subliniat vicepremierul rus, citat de RIA Novosti.

Intrebat despre posibilitatea introducerii vizelor pentru moldoveni, Rogozin a spus ca 'orice este posibil', mentionand doar ca Moscova va reactiona post-factum, iar primii pasi vor fi facuti de Chisinau. "Deocamdata, pasii lor se orienteaza spre indepartarea Moldovei de relatiile cu Rusia, si nu intelegem acest lucru", a afirmat oficialul rus.

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamala

Referitor la posibila aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamala, vicepremierul rus a subliniat ca Rusia s-ar bucura daca autoritatile de la Chisinau ar lua o decizie in acest sens.

"Toate propunerile necesare au fost facute si garantii au fost date, dar au fost ignorate. Vom fi bucurosi daca Moldova va decide sa se alature Uniunii Vamale si am face totul s-o sprijinim. Am face aceasta mai dezinteresat decat UE", a mai remarcat vicepremierul rus.

Rogozin, emisar al presedintelui rus pentru Transnistria, a reliefat, in interviul pentru Kommersant, ca Rusia nu vede nicio amenintare directa la adresa regiunii transnistrene, dar a spus ca principala provocare pentru Moscova este de a asigura drepturile concetatenilor sai in regiune.

Moldova ar trebui sa desfasoare alegeri, tinand cont si de parerea locuitorilor Transnistriei, inainte de a lua o decizie cu privire la asocierea la UE, a spus el.

"Daca politicienii moldoveni ar fi patrioti, ei ar trebui in primul rand sa organizeze alegeri, ce ar putea deveni un fel de referendum, dat fiind faptul ca o parte dintre formatiunile politice din Moldova pledeaza pentru asocierea la UE, iar o parte se opun cu tarie", a spus vicepremierul rus, in interviul mentionat.

Potrivit acestuia, pe baza vointei populare ar trebui luate decizii, tinand cont si de parerea Transnistriei.

Rogozin, reprezentant al aripii dure in guvernul de la Moscova, a reusit sa inflameze spiritele in regiune la sfarsitul saptamanii trecute, cand a efectuat o vizita in Transnistria pentru a participa la parada militara prilejuita de celebrarea zilei victoriei asupra trupelor naziste, o vizita ce nu a fost coordonata cu Chisinaul. El a acuzat ca Ucraina i-a interzis sa traverseze spatiul sau aerian, iar apoi si Romania. Rogozin a amenintat ca data viitoare va zbura cu un TU-160, bombardier strategic supersonic.

#relatii Rusia Moldova, #Uniunea Vamala Moldova, #dmitri rogozin , #stiri Vladimir Putin