Rusia, Belarusul si Kazahstanul lanseaza o uniune vamala

Sambata, 28 Noiembrie 2009, ora 09:43
945 citiri
Rusia, Belarusul si Kazahstanul lanseaza o uniune vamala

Rusia, Belarusul si Kazahstanul au semnat vineri, la Minsk, o serie de documente privind lansarea unei uniuni vamale, un proiect prezentat recent de Moscova drept un mijloc ca toate cele trei state sa adere impreuna la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP, preluat de NewsIn.

"Este o decizie foarte importanta, asteptata de mult, care a aparut in urma unor negocieri foarte complicate", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev dupa summit, citat de agentia ITAR-TASS.

"Incepand din 1 iulie, noi, cele trei state, vom intra intr-o zona vamala unita", a precizat presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, potrivit biroului sau de presa. In iunie, premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca tara sa, Kazahstanul si Belarusul vor incheia uniunea vamala si vor prezenta o candidatura comuna la OMC, punand astfel capat unui proces lung de aderare individuala.

"Aceasta pozitie nu s-a schimbat", a declarat vineri vicepremierul rus Igor Suvalov, citat de RIA Novosti. "Aderarea trebuie sa aiba loc in acelasi timp si potrivit acelorasi conditii", a adaugat el.

Presedintele Dmitri Medvedev a declarat, insa, luni, ca aderarea va avea loc "fie impreuna, in cadrul uniunii vamale, fie cu viteze diferite".

Negociatorul rus la OMC, Maksim Medvedkov, a explicat in octombrie ca cele trei tari vor adera separat, dar cu aceleasi conditii si in acelasi timp.

Presedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a declarat vineri ca "crearea uniunii vamale le va permite celor trei tari sa inregistreze pana in 2015 o crestere economica de peste 15%".

Potrivit lui Dmitri Medvedev, "in viitor, si alte tari se vor putea alatura (acestei uniuni - n.red)".

"Tadjikistanul si Kirgizstanul si-au exprimat intentia de a adera la uniunea vamala", a adaugat Nazarbaiev. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniune vamala, # state, # aderare , #stiri Vladimir Putin