Rusia contribuie cu 6,4 mld euro la centrala nucleara din Belarus

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 13:29
1354 citiri
Rusia contribuie cu 6,4 mld euro la centrala nucleara din Belarus

Belarusul va obtine din partea Rusiei un imprumut de 6,4 miliarde euro pentru constructia unei centrale nucleare, a anuntat vineri vicepremierul Belarusului, Vladimir Semachko, scrie AFP, precizeaza NewsIn.

"Belarusul a reglat practic cu Rusia chestiunea finatarii constructiei unei centrale nucleare", a spus vicepremierul.

Premierul rus Vladimir Putin a confirmat, printr-o scrisoare, ca Rusia va acorda Belarusului creditul de 6,4 miliarde euro, intre 2010 si 2018, pentru constructia centralei nucleare.

Guvernul de la Moscova a acordat pana acum mai multe credite Belarusului, fosta republica sovietica si care este considerata un aliat traditional al Rusiei.

Belarusul, care vrea sa isi imbunatateasca relatiile cu Occidentul, a cerut recent sprijin financiar din partea Uniunii Europene, a conform ministrului de finante al tarii.

Publicatia rusa Kommersant a scris ca UE a cerut Belarusului sa accepte privatizarea unor intreprinderi-cheie din domeniul energetic, conditie similara cu cea a Rusiei, in vederea acordarii ajutorului financiar pentru Minsk.

Comisarul european pentru politica externa Benita Ferrero-Waldner, aflata luni in vizita la Minsk la invitatia presedintelui Aleksandr Lukasenko, a formulat cateva conditii pentru acordarea ajutorului financiar, scrie publicatia rusa.

Astfel, potrivit unei surse apropiate negocierilor, afirma Kommersant, comisarul european a sugerat la Minsk ca este posibila chiar acordarea unor sume mai mari pentru credit.

Ea a declarat ca, in principiu, Bruxelles-ul este gata sa crediteze Belarusul, insa, in schimbul acestor credite, Minskul ar trebui sa accepte privatizarea unor intreprinderi-cheie, in vederea cumpararii ulterioare a acestora de catre investitorii europeni. Este vorba, in primul rand, de intreprinderile din domeniul energetic, precizeaza publicatia rusa.

#rusia, #belarus, #centrala, #nucleara, #vicepremier , #stiri Vladimir Putin