Rusia interzice temporar exporturile de cereale din cauza secetei

Joi, 05 August 2010, ora 17:57
1240 citiri
Rusia interzice temporar exporturile de cereale din cauza secetei

Premierul rus Vladimir Putin a interzis temporar exporturile de cereale ale Rusiei, incepand din 15 august, ca urmare a efectelor devastatoare ale secetei asupra culturilor, iar anuntul facut miercuri a dus la cresterea cotatiilor graului la noi maxime, informeaza Mediafax.

"Cred ca este recomandabil sa introducem o interdictie temporara pentru exporturile de cereale si alte produse obtinute din cereale", a spus Putin intr-o sedinta de guvern.

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a precizat ca masura se va aplica de la 15 august, contractelor deja semnate.

"Interdictia va avea un caracter temporar. Ulterior vom discuta cum vom proceda dupa luna decembrie", a mai spus Putin, indicand astfel ca masura va fi mentinuta cel putin pana la sfarsitul acestui an.

Graul cu livrare in septembrie a fost cotat la bursa din Chicago in crestere cu 60 de centi, la 7,85-3/4 dolari pe busel (unitate britanica de masurare a volumului, echivalenta cu 36 litri), cel mai ridicat nivel din ultimele 23 de luni.

Putin a decis totodata acordarea unor subventii de 10 miliarde de ruble (335 milioane dolari) si alte 25 de miliarde de ruble sub forma de imprumuturi sectorului agricol.

In plus, vor fi distribuite regiunilor cereale din fondul pentru interventii al guvernului, fara licitatii.

"Avem rezerve suficiente, de 9,5 milioane tone, preturile alimentelor in Rusia nu trebuie sa creasca, trebuie sa mentinem nivelul efectivelor de animale si sa constituim rezerve pentru anul viitor", a aratat premierul.

El a adaugat ca guvernul este interesat in mod normal sa vanda cereale prin licitatii, dar obiectivul actual este sustinerea producatorilor agricoli care au nevoie de ajutor.

Interfax a relatat in cursul zilei de joi ca guvernul rus intentioneaza sa interzica exporturile de grau, orz, secara, porumb si faina.

Andrei Sizov, director al companiei de cercetare a pietei SovEcon, considera ca interdictia nu se va aplica cerealelor aflate deja in porturi.

"Traderii vor putea sa invoce situatie de forta majora si sa nu isi respecte obligatiile contractuale pentru lunile septembrie si octombrie.

Acest fapt ar putea afecta ultimele achizitii ale Egiptului si Jordaniei", a spus Sizov.

Egiptul a cumparat recent 180.000 de tone de grau rusesc, cu livrare in septembrie, iar Iordania 50.000 de tone.

Rusia va cere Kazahstanului si Belarusului sa suspende exporturile de cereale Premierul rus Vladimir Putin a insarcinat ministerul Economiei sa ceara Kazahstanului si Belarusului sa suspende exporturile de cereale, dupa ce guvernul de la Moscova a decis sa opreasca temporar livrarile la extern incepand cu 15 august.

Ministerul Economiei va transmite o cerere in acest sens comisiei uniunii vamale Rusia-Kazahstan-Belarus, potrivit unui comunicat al Executivului rus.

Decizia Rusiei este motivata de efectele devastatoare ale secetei din ultima perioada asupra culturilor. 

#rusia, # exporturi, # cereale , #stiri Vladimir Putin