Rusia isi pierde "petrodolarii": Economia devine vulnerabila la criza dupa 2015

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 17:36
2633 citiri
Rusia isi pierde "petrodolarii": Economia devine vulnerabila la criza dupa 2015

Surplusul de "petrodolari" ai Rusiei se va termina pana in 2015, iar cheltuielile cu importurile vor depasi veniturile din exportul de petrol, conform bancii centrale rusesti. Petrodolarii au fost cei care au protejat economia ruseasca de socuri externe in ultima decada.

Aceasta este prima data cand Banca Nationala a Rusiei confirma ca acest model economic, care a caracterizat pana acum guvernarea Putin, va fi depasit, arata Financial Times.

Rusia a beneficiat de un surplus comercial bazat pe petrol in valoare de 785 de miliarde de dolari, in perioada 2000-2011, ceea ce i-a oferit cea de-a treia cea mai mare rezerva valutara din lume.

Aceasta rezerva este cea care a permis economiei rusesti sa cheltuiasca peste 200 de miliarde de dolari pentru a preveni falimentele importante in perioada crizei economice recente.

Conform prognozelor bancii centrale, surplusul bugetar de 79,9 miliarde de dolari din acest an va deveni un deficit de 8,8 miliarde in 2015.

Administrarea deficitului bugetar

Tranzitia la un deficit bugetar si comercial, de la surplusul de pana acum, va fi o provocare dificila pentru aceasta mare putere politica mondiala.

"Aceasta va fi o paradigma macroeconomica complet noua pentru o tara deprinsa sa traiasca cu surplusuri externe", a declarat Ivan Tchakarov, economist-sef pentru Rusia si CSI in cadrul Renaissance Capital, din Moscova.

Ultima data cand Rusia a inregistrat un deficit de cont curent, in 1997, acesta a dus la caderea rublei din 1998. Insa rezervele valutare ale Rusiei erau atunci de 20 de miliarde de dolari, pe cand acum sunt de 500 de miliarde, iar economia ruseasca, desi departe de a fi perfecta, este administrata mult mai bine decat in anii '90.

Insuficienta petrodolarilor il va pune insa pe Vladimir Putin intr-o situatie delicata, dupa ce acesta a promis, cu ocazia alegerilor din martie, cheltuieli bugetare si mariri salariale in valoare de miliarde de dolari.

Pentru a se adapta noii situatii, Rusia va trebui ori sa recurga la imprumuturi ori sa isi acceseze rezervele valutare, ceea ce ar duce la inflatie, ori sa-si micsoreze cheltuielile.

Mai mult, in acest moment Rusia sufera in urma exportului de capital, avand in 2011 o iesire neta de capital de 84 de miliarde de dolari.

Guvernul Rusiei va fi nevoit, astfel, sa-si reformeze economia si sistemul juridic pentru ca tara sa devina atractiva pentru investitorii strainii.

"Deficitele trebuie finantate ori din utilizarea rezervelor valutare, ceea ce ar pune presiune pe rata de schimb, inflatie, si in general pe economie, sau, preferabil, sa imbunatateasca climatul de afaceri autohton pentru a atrage investitii directe straine si fluxuri de capital catre piata", a mai adaugat Tchakarov pentru Financial Times.

Rusii mai spera si la o apreciere a pretului petrolului pe pietele mondiale. Dar o apreciere, desi ar oferi un surplus comercial si bugetar pentru 2015, doar ar intarzia cu cativa ani ajungerea la acelasi rezultat: venituri mai mici decat cheltuielile pentru statul rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#petrol rusia, #petrodolari Rusia, #deficit bugetar rusia, #surplus comercial Rusia , #stiri Vladimir Putin