Rusia, Kazahstan si Turkmenistan au semnat acordul privind construirea unui gazoduct caspic

Joi, 20 Decembrie 2007, ora 14:59
1011 citiri
Rusia, Kazahstan si Turkmenistan au semnat acordul privind construirea unui gazoduct caspic

Rusia, Kazahstan si Turkmenistan au semnat la Kremlin acordul final privind constructia unui gazoduct ce va mari exporturile de gaze naturale din regiunea Marii Caspice catre Rusia, informeaza AFP.

Presedintele rus Vladimir Putin, prezent la semnarea acestui act impreuna cu omologul kazah Nursultan Nazarbaiev, s-a felicitat pentru acest acord de "cooperare privind construirea" gazoductului care, conform presedintelui rus, va "intari securitatea energetica a Europei".

"Crearea acestei noi artere energetice va permite livrari pe termen lung si a unor cantitati mari intre parteneri. Este o noua contributie importanta a statului rus la intarirea sigurantei energetice a Europei", a declarat Putin.

Acest gazoduct va duce la marirea capacitatii de transport de gaze naturale din Asia Centrala catre Europa de la 55 la 78.85 miliarde de metri cubi pe an.

Rusia a asigurat participarea la acest proiect a Kazahstanului si Turkmenistanului prin acceptarea unei majorari de la 15%, respectiv 40% a pretului de achizitia de gaze naturale provenite din aceste state, conform unor informatii publicate de cotidianul Kommersant.

Conform datelor estimate de Gazprom, debitul gazoductului va fi initial de 20 de miliarde de metri cubi pe an. In viitor se mizeaza pe majorarea debitului la 30 de miliarde de metri cubi pe an, insa volumul de achizitii de gaze naturale nu a fost negociat inca, iar un randament de 20 de miliarde de metri cubi reprezinta un randament minim garantat.

Acordul trebuia sa fie finalizat inainte de data de 1 decembrie, insa elaborarea actului a durat patru luni. Un analist al bancii de investitii KIT Finance, Konstantin Cerepanov, a estimat ca dorinta statelor din Asia Centrala de a majora preturile gazelor naturale a cauzat aceasta intarziere.

"Turkmenistanul a majorat pretul gazelor naturale pentru Gazprom in noiembrie, de la 100 de dolari pe mia de metri cubi la 130 de dolari pentru primul semestru din 2008 si la 150 de dolari, incepand cu al doilea semestru, conform Kommersant.

Functionarii din Kazahstan doresc sa majoreze pretul de la 165 la 190 de dolari pe mia de metri cubi.

Conform expertului citat, statele din Asia Centrala sunt din ce in ce mai constiente de locul pe care il ocupa pe harta energetica a lumii, intentionand sa profite de pe urma diferendelor existente intre Statele Unite ale Americii si Europa pe o parte si Rusia pe de alta parte.

Potrivit majoritatatii expertilor interogati, este putin probabil ca constructia gazoductului ce tranziteaza Marea Caspica sa afecteze proiectele alternative, dat fiind faptul ca dependenta Uniunii Europene pentru importurile de gaze naturale va creste pana in 2030 la 600 de miliarde de metri cubi.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.