Rusia le cere europenilor sa actioneze pentru a se evita o noua criza a gazului

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 16:02
1199 citiri
Rusia le cere europenilor sa actioneze pentru a se evita o noua criza a gazului

Reprezentantul rus la UE, Vladimir Cijov, le-a cerut vineri europenilor sa ia "masuri preventive" pentru a se evita o noua criza a gazului in Ucraina la iarna, relateaza AFP, citat de NewsIn. 

"Cerem UE sa participe activ la o serie de masuri preventive, printre care asistenta financiara, pentru a se asigura tranzitul fara intreruperi a resurselor energetice", a spus el la o videoconferinta Bruxelles-Moscova.

Presedintele Dmitri Medvedev va insista pe acest subiect la summitul UE-Rusia din 18-19 noiembrie de la Stockholm, a precizat el.

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat miercuri ca Rusia isi va reduce livrarile de gaz spre Europa prin Ucraina, daca aceasta mai ia ilegal gaz fara sa-si achite factura.

In ianuarie, europenii au trecut printr-o criza a gazului in plina iarna, din cauza unui conflict intre Kiev si Moscova.

Ucraina treneaza liberalizarea pietei sale de gaz si probabil nu va reusi sa indeplineasca cererea FMI de a creste tarifele interne, a spus Cijov.

Rezervele de gaz stocate subteran de Ucraina sunt aproape tot atat de importante ca rezervele totale ale tuturor tarilor din UE, dar nimic nu garanteaza ca ea le va folosi pentru a evita o intrerupere a livrarilor de gaz rusesc spre Europa, a adaugat el.

Un sfert din gazul consumat de UE provine din Rusia, dintre care 80% trece prin Ucraina. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rusia, # europeni, # criza, # gaz , #stiri Vladimir Putin