Rusia nu va intrerupe livrarile de petrol catre UE, via Ucraina

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 11:22
1386 citiri
Rusia nu va intrerupe livrarile de petrol catre UE, via Ucraina

Rusia nu va intrerupe tranzitul petrolului via Ucraina catre UE, a dat asigurari vicepremierul rus Igor Secin, dupa ce Kievul si-a exprimat dorinta de a revizui acordul cu Moscova, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Ne asteptam sa nu existe probleme cu tranzitul", a declarat el, adaugand ca Rusia continua sa negocieze cu Ucraina asupra termenilor unui acord asupra livrarilor de petrol.

La randul sau, remierul rus Vladimir Putin a acuzat marti Ucraina de "abuz."

Suntem dispusi sa furnizam (petrol - n.red), avem contracte, dar daca o tara de tranzit abuzeaza (de situatia sa - n.red.), ce putem face?", a spus Putin, citat de agentiile ruse de presa.

"Cred ca contractele (de livrare a petrolui - n.red.) vor fi onorate", a adaugat el.

"Problema consta in faptul ca tarile de tranzit abuzeaza de pozitia lor pentru a obtine exclusivitate asupra preturilor pentru consumul lor intern si chiar, adesea, nu numai pentru consumul intern, ci pentru a crea o afacere, pentru a revinde pe o piata paralela, pentru a-l reexporta", a declarat seful Guvernului rus.

Ucraina a anuntat luni ca vrea sa revizuiasca acordul cu Rusia privind tranzitul petrolului rus catre Uniunea Europeana, cu riscul de a provoca o noua criza energetica intre Kiev si Moscova si o intrerupere a livrarilor in apropierea Anului Nou.

"Contractul actual a fost incheiat in 2004 pentru 15 ani, Ucraina vrea sa faca unele amendamente", a declarat pentru AFP Serghi Zinkevici, purtator de cuvant al operatorului ucrainean de oleoducte Ukrtransnafta.

Kievul vrea sa modifice o clauza din contract ce expira in 31 decembrie, prin care sunt specificate volumul tranzitului si pretul, a precizat purtatorul de cuvant al societatii ucrainene de hidrocarburi Naftogaz, Valentin Zemlianski.

Potrivit Guvernului slovac, Rusia a avertizat UE in legatura cu o posibila intrerupere a livrarilor de petrol via Ucraina catre Slovacia, Ungaria si Cehia.

Autoritatile ucrainene au dat asigurari luni ca nu vor ridica obstacole in calea aprovizionarii UE cu titei.

"In tabara ucraineana, nu exista nicio amenintare pentru tranzitul petrolului rus catre consumatorii europeni", a anuntat Natfogaz intr-un comunicat.

La inceputul lunii ianuarie, in plina iarna, un diferend intre Kiev si Moscova privind gazul a antrenat o interupere a livrarilor catre UE timp de doua saptamani. 

#rusia, # livrari, # petrol, # ue , #stiri Vladimir Putin