Rusia se ofera sa plateasca Ucrainei in avans pe cinci ani pentru tranzitul gazului

Vineri, 22 Mai 2009, ora 18:22
1639 citiri
Rusia se ofera sa plateasca Ucrainei in avans pe cinci ani pentru tranzitul gazului

Rusia propune Ucrainei sa ii plateasca in avans pe cinci ani taxele pe care i le datoreaza pentru tranzitul gazului, intentionand astfel sa ajute Kievul sa achite gazul de care are nevoie pentru a-si umple depozitele subterane, a declarat vineri premierul rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti, relateaza NewsIn.

Premirul rus a explicat ca este vorba despre efectuarea unor plati pentru tranzitul viitor catre consumatorii europeni prin teritoriul Ucrainei. "Termenul este mare, pana la cinci ani", a spus premierul rus la finalul discutiilor cu omologul sau ucrainean Iulia Timosenko de la Astana, dupa summitul sefilor de guvern din CSI.

"Riscurile pentru Rusia sunt foarte mari, avand in vedere alegerile prezidentiale din Ucraina si tot ce e legat de posibila reorganizare a structurilor de transport a gazului din Ucraina", a subliniat Putin.

"Pretul gazului pentru depozitele subterane este de circa cinci miliarde de dolari. Evident, in conditiile crizei este o problema complicata", a spus Putin.

Rusia se teme de o noua criza a gazului cu Ucraina, din cauza situatiei financiare a companiei Naftogaz, care pare sa nu aiba fondurile necesare pentru a achizitiona cantitatea de hidrocarburi convenita prin contract, declara joi o sursa guvernamentala rusa.

"Daca situatia Naftogaz este intr-adevar atat de rea pe plan financiar pe cat o descrie Centrul de cercetari privind energia, putem trage concluzia ca ne-am putea afla in pragul unei noi crize", a declarat oficialul sub acoperirea anonimatului, care l-a insotit pe Putin la Astana, capitala Kazahstanului.

Potrivit aceleiasi surse, compania ucraineana nu dispune de mijloacele financiare pentru a cumpara gaz in aceasta vara si a-l stoca pentru iarna in rezervoare subterane si nu are nici posibilitatea de a gasi finantare pe piata.

Ucraina garanteaza transportul gazului rusesc in Europa in cantitati totale fara orice fel de suprize, a declarat vineri responsabilul presedintelui ucrainean Bogdan Sokolovski la o conferinta de presa, comentand declaratiile privind capacitatea Kievului de a asigura tranzitul gazului in Europa. "As vrea sa subliez ca partenerii nostri europeni nu au motive sa se ingrijoreze de aparitia unor probleme din partea ucraineana", a spus el.

Oferta lui Putin intervine in conditiile in care premirul ucrainean Iulia Timosenko a sugerat joi ca va participa la alegerile prezidentiale din Ucraina. "Stiti, echipa noastra intentioneaza sa participe la alegerile prezidentiale.

Aveti garantia ca nimeni nu va renunta (la angajamente n.r.), a spus Timosenko in cadrul unei sedinte cu oameni de afaceri.

Moscova si Kievul au fost implicate in luna ianuarie intr-o criza grava a gazului, care a dus la suspendarea timp de doua saptamani a livrarilor de gaz rusesc catre clientii occidentali. 

#tranzit, # gaz, # depozite, # fonduri, # contract , #stiri Vladimir Putin