Rusia semneaza un pact nuclear cu Japonia

Luni, 11 Mai 2009, ora 09:58
1440 citiri
Rusia semneaza un pact nuclear cu Japonia

Primul ministru rus Vladimir Putin a declarat pentru presa japoneza ca tara sa intentioneaza semnarea unui pact nuclear cu Japonia, in timpul vizitei pe care reprezentantul rus o face in Japonia saptamana aceasta.

Intr-un interviu acordat de la Moscova presei nipone, Putin a mai declarat si ca intentioneaza sa prezinte o lista cu proiecte de cooperare economica in timpul vizitei de trei zile care va incepe luni, informeaza AFP.

Diverse acorduri inter-guvernamentale vor fi semnate intre Tokyo si Moscova, dar si intre entitati private, in timpul vizitei, a spus Putin, adaugand faptul ca un pact de cooperare nucleara este, de asemenea, in asteptarea oficializarii.

Japonia si Rusia se gasesc in fazele finale ale negocierilor unui pact care sa promoveze utiizarea civila a puterii nucleare, utilizare de tipul producerii de energie electrica.

Pactul va permite Rusiei sa furnizeze imbogatirea uraniului catre Japonia, iar niponilor le va permite sa exporte tehnologia necesara generatoarelor electrice nucleare.

Putin a mai aratat ca exista proiecte potentiale si in alte sectoare de activitate, precum industria automobilelor, energie, industria aerospatiala, comunicatii, industria chimica si cea a otelului, in conditiile in care Japonia este pentru Rusia "un partener important care promoveaza schimburile bazate pe tehnologii inovatoare".

Desi Putin nu a declarat cate proiecte sunt pe lista discutiilor, surse din interior afirma ca ar fi in jur de 200.

De asemenea, fostul presedinte rus a spus ca Moscova este dispusa sa discute cu partenerii niponi si despre vechea disputa teritoriala privind un grup de insule care au apartinut Japoniei si care au fost ocupate de trupe rusesti la finalul celui de-al doilea razboi mondial.

Totusi, Putin nu a intrat in detalii privind aceste discutii.

"Pentru a rezolva astfel de probleme dificile la nivel inalt este necesar sa aratam rabdare si atentie reciproca fata de interesele fiecaruia", a explicat primul ministru rus.

In timpul presedintiei lui Putin, intre 2000 si 2008, Rusia a avut o pozitie ferma in privinta disputei teritoriale, ceea ce a oprit cele doua tari sa semneze un tratat de pace postbelic.

In primul sau interviu exclusiv cu presa japoneza de la numirea sa ca premier, in luna mai a anului trecut, Putin a sustinut sprijinul guvernamental pentru companiile japoneze care construiesc fabrici de componente auto in orientul indepartat rusesc.

"In ciuda crizei economice si a celei financiare aceste proiecte sunt, de fapt, sprijinite de bugete federale astfel incat nu vor fi restrictionate", a mai declarat Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#internationala, #japonia, #presa, #rusia , #stiri Vladimir Putin