Rusia si Belarus sunt aproape de o intelegere privind reducerea pretului la gaze

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 09:02
1197 citiri
Rusia si Belarus sunt aproape de o intelegere privind reducerea pretului la gaze

Discutiile dintre Rusia si Belarus privind pretul la care Gazprom ar urma sa livreze gaze naturale catre fostul stat sovietic se apropie de final, a declarat, miercuri, Vladimir Putin.

Premierul rus a precizat, in vara acestui an, ca s-ar putea aplica un pret ajustat pentru Belarus, dar introducerea unei scheme de calcul mai avantajoase ar trebui conditionata de achizitionarea de catre Gazprom a unui pachet de 50% din actiunile companiei de stat Beltransgaz, informeaza RIA Novosti.

"Oficiallii Gazprom mi-au spus ca negocierile cu Beltransgaz (n.r. compania de transport gaze naturale din Belarus) se apropie de final. Suntem aproape de un nou acord energetic cu Belarus", a declarat Putin.

Potrivit acestuia, pretul gazelor livrate tarii vecine se va modifica din 2012, fara a preciza care vor fi noile tarife. In prezent, Minsk-ul cumpara gazul din Rusia cu 126 dolari mia de metri cubi.

Auroritatile de la Minsk au fost nevoite sa poarte negocieri cu Gazprom dupa ce tara lor a iesit de pe principalul traseu de transport al gazelor naturale dintre Rusia si Germania, dupa deschiderea North Stream, gazoductul care ocoleste Ucraina, Belarus si Polonia prin Marea Baltica.

#Vladimir Putin pret gaze Belarus, #pret gaze Belarus, #North Stream Gazprom Beltransgaz , #stiri Vladimir Putin