Rusia si Vladimir Putin, tot mai prost vazuti in lume - studiu american

Joi, 10 Iulie 2014, ora 08:59
1252 citiri
Rusia si Vladimir Putin, tot mai prost vazuti in lume - studiu american

Rusia si Vladimir Putin sunt priviti cu tot mai multa dezaprobare in lume, in special in Europa si SUA, din cauza rolului pe care l-au jucat in criza din Ucraina, afirma miercuri un studiu american, citat de AFP.

Imaginea Rusiei s-a degradat in ultimul an, fiind inregistrate 43% opinii defavorabile si 34 % opinii favorabile, potrivit Pew Research Center, care a intervievat intre 17 martie si 5 iunie 48.643 de persoane din 44 de tari, inclusiv din Rusia.

Majoritatea persoanelor au fost chestionate dupa declaratia din 18 martie a presedintelui rus Vladimir Putin despre anexarea Crimeii.

In decurs de un an, dezaprobarea a crescut notabil, in special in opinia americana (cu 29 %) si europeana. Polonia, Marea Britanie, Spania, Germania si Italia prezinta o crestere de doua cifre a ratei lor de dezaprobare.

Franta, a carei opinie era cea mai negativa pe plan european in 2013 (64 %), si-a accentuat aceasta opinie cu 9 puncte, inregistrand 73 % avize defavorabile. Grecia este singura tara europeana in 2014, ca si in 2015, in care Rusia este vazuta intr-o lumina predominant favorabila, cu o mica crestere de 2% a opiniilor defavorabile.

Opinia ucrainenilor insisi s-a schimbat spectacular din 2011, ultimul sondaj efectuat. Sase din 10 persoane au o imagine defavorabila fata de una din 10 (11%) in urma cu trei ani. Cifrele difera de la o regiune la alta, opiniile defavorabile fiind mai numeroase in vest (83%), decat in estul rusofon (45%) si doar 4 % in Crimeea.

Aceasta imagine s-a degradat in Orientul Mijlociu si in America Latina, dar in proportie mai mica. Ea este in schimb mai degraba buna in Africa, cu exceptia Africii de Sud, chiar daca in scadere.

In Asia, imaginea Rusiei s-a imbunatatit in China cu 16 % si obtine o majoritate de opinii favorabile in Vietnam, Thailanda si Bangladesh.

Referitor la presedintele rus si la capacitatea sa de "a lua decizii bune in problemele lumii", majoritatea zdrobitoare a persoanelor intervievate nu-i acorda incredere, cu exceptia rusilor, chinezilor, vietnamezilor, kenyenilor, tanzanienilor si ghanezilor.

Opinia ii este majoritar defavorabila peste tot in Ucraina, insa doar la 5 % dintre persoanele intervievate in Crimeea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vladimir putin, #criza Ucraina, #imagine Rusia , #stiri Vladimir Putin