Scandal spionaj. Liderii europeni cauta "plosnite" in cadourile de la Vladimir Putin

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 12:47
1399 citiri
Scandal spionaj. Liderii europeni cauta "plosnite" in cadourile de la Vladimir Putin

Comisia Europeana a incredintat serviciului sau de securitate cadourile electronice oferite presedintelui Jose Manuel Barroso si delegatiei sale in timpul summitul G20 din septembrie de la Sankt-Petersburg, acestea fiind suspectate ca ar contine programe malware.

"Examinarea este in desfasurare si noi nu putem inca sa spunem ca sunt inofensive", a declarat miercuri Frederic Vincent, unul dintre purtatorii de cuvant ai Executivului de la Bruxelles.

"Dar se recomanda tuturor membrilor Comisiei sa nu foloseasca materiale externe in timpul misiunilor in strainatate", a amintit el.

Micul pachet cadou oferit de presedintele rus Vladimir Putin fiecaruia dintre liderii G20 includea un stick USB si un incarcator de telefon mobil.

La randul lor, presedintele Comisiei Europene si presedintele Consiliului, Herman van Rompuy, au incredintat piesele electronice serviciilor lor de securitate pentru a verifica daca acestea pot servi colectarii ilegale de date de pe computere si telefoane mobile.

Potrivit ziarelor italiene Il Corriere della Sera si La Stampa, examinarea cadourilor primite de van Rompuy a fost incredintata serviciilor de informatii germane.

"Nu stim de ce surse de informatii este vorba, dar nu este, fara indoiala, decat o tentativa de a abate atentia de la problemele reale care domina agenda intre capitalele europene si Washington catre probleme efemere, inexistente", a declarat marti pentru agentia RIA Novosti Dmitri Peskov, purtator de cuvant al Kremlinului.

"Tentativele de spionaj informatic sunt clasice", subliniaza o sursa comunitara. "Au fost stabilite proceduri pentru toate materialele informatice si telefoane pentru a limita riscurile de spionaj si malware", a asigurat sursa citata.

Cazul cadourilor oferite de presedintele Putin, fost agent KGB, serviciile secrete ale fostei URSS, intervine in plin scandal de spionaj si colectare ilegala de date personale de catre NSA, agentia de securitate americana, suspectata ca a spionat comunicatiile cancelarului german Angela Merkel si a altor 34 de lideri ai planetei.

"Comisia Europeana are un sistem de securitate extrem de bine pus la punct" pentru a proteja telefoanele si bazele sale de date, a asigurat Vincent. "Ea foloseste materiale de ultima generatie pentru a proteja comunicatiile presedintelui Barroso si ale comisarilor sai", a afirmat el.

Desemnata sa negocieze cu administratia americana protejarea datelor cetatenilor europeni colectate de gigantii de Internet, Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, are metodele sale de a asigura confidentialitatea comunicatiilor. "Eu nu folosesc smartphone (...). Toate problemele sensibile le discut direct cu persoanele vizate", a marturisit ea in iulie pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.

#scandal spionaj electronic, #spionaj international Rusia, #relatii UE Rusia, #interceptare lideri politici , #stiri Vladimir Putin