Scutul american antiracheta tensioneaza relatiile cu Rusia

Joi, 22 Februarie 2007, ora 00:44
907 citiri

O disputa din ce in ce mai aprinsa pe marginea planurilor SUA de a desfasura un sistem de aparare antiracheta in Europa Centrala tensioneaza mai tare relatiile si asa fragile dintre SUA si Rusia.

Potrivit propunerii, SUA ar urma sa construiasca depozite in Polonia pentru plasarea a 10 radare care pot distruge rachetele balistice intercontinentale lansate asupra SUA sau a comandamentelor din Europa. Sistemul de radar asociat ar urma sa fie instalat in Cehia. Oficialii SUA spun ca sistemul nu e indreptat impotriva Rusiei, ci a potentialelor amenintari aduse de rachetele dezvoltate de Iran.

Argumentul a fost respins de Rusia ca fiind nefondat. Oficiali de rang inalt din armata, care au inceput sa conduca dezbaterile aici, au raspuns cu o retorica rareori auzita de la incheierea razboiului rece. "Daca guvernele Poloniei si Cehiei fac un asemenea pas, trupele strategice vor avea capacitatea de a lovi aceste facilitati, daca ar fi luata o decizie cruciala", a spus luni generalul Nikolai Solovtsov, comandantul Trupelor ruse de Rachete.

Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a spus marti ca afirmatia lui Solovtsov "e evident o incercare de intimidare". "Ca sa fie clar, nu e vorba de securitatea Rusiei; aceste facilitati nu ameninta in nici un fel Rusia", a spus Kaczynski la postul national de Radio din Polonia. "Vorbim despre statutul Poloniei si despre sperantele Rusiei ca Polonia va intra din nou in sfera ei de influenta".

Ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, a declarat pentru Reuters, la Varsovia, ca tara sa nu va ceda
"santajului" rusesc. Relatiile dintre SUA si Rusia au avut de suferit luna aceasta, cand presedintele rus Vladimir Putin a acuzat Washingtonul de atitudine unilaterala. "SUA si-au depasit granitele nationale, din toate punctele de vedere", a spus Putin. El a mai spus ca planurile SUA pentru un sistem antiracheta ar putea distruge echilibrul international al puterii. Remarcile sale au atras riposta Casei Albe.

Oficialii rusi au spus ca Iranul nu are rachete capabile sa atinga SUA sau Europa vestica si ca Iranul nu are capacitatea de a le fabrica prea curand. Fostul ministru al apararii, Serghei Ivanov, a declarat pentru ziarul german Die Welt, luna aceasta, ca va dura "cel putin 20 de ani" pentru ca Iranul sa fabrice rachete care sa atinga Europa Centrala.

"Cred ca puteti trage propriile concluzii in legatura cu rachetele vizate de fapt de acest sistem", a spus Solovtsov. "De aceea suntem nelinistiti si preocupati de aceasta situatie". Solovtsov a spus ca Rusiei ii vor fi necesari mai putin de sase ani pentru a fabrica si desfasura rachetele modernizate pentru a contracara ceea ce este vazut ca o amenintare. Iar Putin a avertizat luna aceasta ca "avem nevoie sa raspundem asimetric, asa incat toata lumea sa inteleaga ca e vorba de un sistem antiracheta, dar ca el e inutil impotriva Rusiei".

Daca SUA isi continua planurile, oficialii rusi au amenintat cu retragerea din tratatul semnat in 1987 de reducere a arsenalului nuclear (al Fortelor Nucleare cu Raza Intermediara - INF), care a eliminat rachetele cu raza scurta de actiune. Ca un precedent, oficialii rusi citeaza retragerea Administratiei Bush din Tratatul semnat in 1972 privind rachetele antibalistice.

"Este posibil ca o parte sa abandoneze tratatul daca aduce dovezi convingatoare ca este necesar acest gest", a spus generalul Iuri Baluievski luna aceasta. "Noi avem in prezent asemenea dovezi".

Irina Kobrinskaia, analist la Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale de la Moscova, a spus ca armata rusa ar fi acceptat scrasnind din dinti sistemul daca acesta ar fi fost desfasurat la granita sudica a NATO, in Turcia, Romania sau Bulgaria. Dar plasarea scutului spre nord - in Cehia si Polonia, care se invecineaza cu regiunea rusa Kaliningrad - a trezit suspiciuni porfunde aici.

"Elemente ale acestui nou sistem pot reprezenta o amenintare pentru Rusia, si asta e logica militara", a spus Kobrinskaia intr-un interviu.

Pentru rusi, sistemul este parte a unui model mai complex pentru ceea ce ei vad drept o incercuire SUA, mai ales prin continua expansiune a NATO. De la prima sa extindere in fostul lagar sovietic, in 1998, cand au aderat Polonia, Ungaria si Cehia, NATO include acum statele baltice, Slovacia, Romania si Bulgaria. Fosta republica sovietica a Georgiei doreste si ea sa adere. Unii politicieni din Ucraina, inclusiv presedintele Victor Iuscenko, sustin aderarea.

Unii analisti rusi cred ca aceasta parte a retoricii e bazata pe preocupari politice interne si pe eforturile de a construi un consens national inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale.

"Cred ca acest episod e folosit de guvernul rus pentru a-si justifica atitudinea critica fata de ceea ce fac SUA pe plan international", a spus Viktor Kremeniuk, de la Institutul pentru SUA si Canada, de la Moscova.

Oficialii americani au recunoscut ca Rusia ar putea contracara cu usurinta sistemul antiracheta - aceasta fiind o dovada in plus, spun ei, ca sistemul nu e indreptat impotriva Rusiei.

Henry Obering, general al Fortelor Aeriene ale SUA, directorul Agentiei americane de Aparare, le-a spus reporterilor luna trecuta ca radarele "sunt indreptate impotriva 'statelor ticaloase', nu a unei flote atat de sofisticate de rachete balistice, cum e cea a Rusiei".

Sursa: Rador