Serbia si Rusia vor sa definitiveze acordul energetic in doua luni

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 09:46
1209 citiri
Serbia si Rusia vor sa definitiveze acordul energetic in doua luni

Responsabilii sarbi si rusi au anuntat luni ca spera sa puna la punct in maxim doua luni detaliile acordului energetic bilateral ratificat in urma cu cateva zile de Parlamentul de la Belgrad, transmite AFP.

La sfarsitul discutiilor cu responsabilii sarbi, ministrul rus pentru Situatii de Urgenta, Sergei Shoigu, si-a exprimat speranta ca 'negocierile asupra tuturor chestiunilor tehnice ale acordului vor fi finalizate in decurs de 60 de zile'.


Sergei Shoigu a lasat insa sa se inteleaga ca pretul oferit pentru NIS nu va fi renegociat. 'Modificarea unei parti din acord ar echivala cu modificarea intregului acord, Serbia si Rusia nu sunt singurele state vizate de acest acord energetic. Noi vom respecta acest acord', a declarat ministrul rus. 'Serbia trebuie sa respecte ceea ce reprezentantii sai au semnat si aceasta este ceea ce am spus la reuniunea guvernului de la Belgrad', a declarat la ministrul sarb al Internelor, Ivica Dacic.


La data de 25 ianuarie 2008, Gazprom Neft, divizia de productie petroliera a grupului Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a semnat un acord referitor la preluarea unui pachet de 51 la suta din actiunile companiei NIS cu prilejul discutiilor care au avut loc la Moscova intre presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau sarb, Boris Tadic. Gazprom a oferit 400 milioane euro pentru 51 la suta din actiunile NIS si alte 500 milioane euro pentru investitii. De asemenea, pe teritoriul Serbiei ar urma sa fie construita o portiune de 400 de kilometri din viitoarea conducta South Stream, destinata sa asigure tranzitul gazelor naturale rusesti spre pietele din Balcani si Europa.


Acordul energetic a fost ratificat, cu o larga majoritate, de Parlamentul Serbiei la data de noua septembrie. Cu toate acestea suma oferita de Gazprom pentru NIS este considerata mult prea mica de catre unii oficiali de la Belgrad, care fac referire si la un raport al firmei de consultanta Deloitte care evalua NIS la 2,2 miliarde de euro.