Timosenko: Rusia si Ucraina au rezolvat disputa privind livrarile de gaze

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 09:01
913 citiri
Timosenko: Rusia si Ucraina au rezolvat disputa privind livrarile de gaze

Rusia si Ucraina au rezolvat disputa referitoare la livrarile de gaze naturale, a declarat, marti, premierul ucrainean Iulia Timosenko, dupa o intalnire cu omologul sau rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Conflictele in domeniul gazelor naturale au dominat relatiile ruso-ucrainene in ultimii ani, conducand, iarna trecuta, la cea mai lunga intrerupere a livrarilor catre Uniunea Europeana din ultimele decenii, precizeaza Mediafax.

"Am eliminat toate problemele legate de livrarile de gaze", a afirmat Timosenko dupa discutiile avute cu Putin in statiunea poloneza Sopot, de la Marea Baltica.

Relatiile dintre fostul sef de la Kremlin si Timosenko, cel mai popular politician ucrainean al momentului, sunt urmarite indeaproape inaintea alegerilor prezidentiale din Ucraina, care vor avea loc la 17 ianuarie 2010.

Timosenko a precizat ca urmatoarea intalnire cu premierul Putin va avea loc in octombrie, in Ucraina.

Legaturile apropiate ale premierului ucrainean cu autoritatile ruse, din ultimele luni, au generat speculatii ca Rusia ar putea sprijini candidatura lui Timosenko in alegerile prezidentiale, pentru a-si consolida influenta in regiune.

"Pozitia premierului Putin este ca Ucraina sa plateasca pentru toate gazele consumate", a mai spus Timosenko.

Declaratia, care nu a fost confirmata de Putin, arata ca Rusia a acceptat sa renunte la o clauza initiala, conform careia Ucraina va fi penalizata daca va consuma o cantitate de gaze mai mica decat cea convenita in ianuarie.

Putin a declarat la randul sau ca discutiile s-au concentrat pe domeniul energiei si cel al aviatiei.

Rusia livreaza un sfert din necesarul de gaze al Uniunii Europene, iar majoritatea livrarilor tranziteaza Ucraina.

#timosenko, #rusia, #ucraina, #livrari, #gaze, #putin , #stiri Vladimir Putin