TNK-BP va participa la licitatia pentru vanzarea activelor Yukos

Vineri, 23 Martie 2007, ora 10:56
860 citiri

TNK-BP, divizie ruseasca a British Petroleum (BP), a anuntat vineri, cu putin inaintea intalnirii dintre presedintele rus Vladimir Putin si BP, ca va participa la licitatia de vanzare a anumitor active ale firmei petroliere falimentare Yukos, relateaza Reuters.

TNK-BP a anuntat ca este interesat de participatia de 9,44% din grupul petrolier de stat Rosneft, detinuta de Yukos. "Vom participa la aceasa licitatie si vom castiga", a declarat purtatorul de cuvant al TNK-BP, Alexander Sadrin, cu putin timp inainte de intrunirea de la Kremlin intre presedintele rus Vladimir Putin si directorul executiv al BP, John Browne, care il va prezenta pe succesorul sau la sefia BP, Tony Hayward.

Kremlinul incearca sa isi intareasca controlul asupra resurselor energetice ale tarii prin fortarea vanzarii de catre oligarhii rusi a participatiei detinute de acestia (50%) din TNK-BP grupurilor de stat Rosneft sau Gazprom, potrivit unor speculatii din piata.

Gazprom a precizat ca este interesat de achizitia unei participatii din TNK-BP, in cazul in care va primi o propunere in acest sens. BP, TNK-BP si actionarii rusi au precizat in repetate randuri ca nu doresc sa vanda.

Grupul TNK-BP a trecut printr-o perioada mai dificila avand in vedere ca autoritatile rusesti au reclamat ca firma nu atinge cotele de productie stabilite odata cu acordarea dreptului de exploatare a campului gazeifer Kovytka.

Rusia a amenintat ca va revoca licenta TNK-BP in luna mai 2007 iar analisti ai industriei au declarat ca aceasta decizie ar putea fi parte a planurilor kremlinului de a elimina anctionarii rusi din cadrul acestei companii. Purtatorul de cuvant al TNK-BP a adaugat ca in cazul in care licitatia va fi castigata de grupul pe care il reprezinta, achizitia va fi finantata de actionarii rusi ai companiei si de BP.

Rosneft si-a asigurat deja un imprumut de 22 miliarde dolari de la opt banci occidentale pentru a achizitiona active ale companiei petroliere falimentare Yukos, al carei fondator, Mikhail Hodorkovsky este inchis intr-o inchisoare din Siberia, unde ispaseste o pedeapsa de opt ani.

Rosneft a achizitionat cel mai important activ al Yukos, grupul petrolier Yugansk ca urmare a unei licitatii controversate din anul 2004. In acea perioada, acest grup producea peste un milion de barili de petrol pe zi, fata de cantitatea produsa de toate diviziile petroliere ale Rosneft, de 430.000 barili pe zi.

Participatia detinuta de Yukos din Rosneft va fi scoasa la licitatie pe 27 martie. Pretul de pornire pentru aceasta participatie va fi de 7,47% miliarde dolari, valoarea de piata fiind mult mai mare, de 8,86 miliarde dolari.

Rosneft ar putea participa si la licitatia altor active ale Yukos, aici fiind incluse si cinci rafinarii de mari dimensiuni, ale caror productie se ridica la peste 400.000 barili pe zi.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)