Ucraina: UE loveste economia rusa, dar se indoieste de faptul ca Putin va ceda

Vineri, 01 August 2014, ora 16:49
1741 citiri
Ucraina: UE loveste economia rusa, dar se indoieste de faptul ca Putin va ceda

Sanctiunile economice decise de UE si SUA vor costa scump Rusia, dar exista indoiala in ceea ce priveste capacitatea de a-l constrange pe presedintele Vladimir Putin sa puna capat haosului provocat in Ucraina dupa anexarea Crimeii la Rusia, relateaza AFP.

"Eficacitatea sanctiunilor este o dezbatere recurenta si nu si-a gasit raspunsul", a admis Ian Lesser de la German Marshall Fund, un grup de reflectie specializat in relatii internationale cu sediul la Bruxelles.

Sanctiunile impuse Cubei de SUA au facut viata foarte dificila pentru locuitorii din insula, dar nu au provocat caderea lui Fidel Castro si a regimului sau. Acelasi lucru s-a intamplat in Zimbabwe, unde presedintele Robert Mugabe continua sa sfideze Occidentul.

In schimb, sanctiunile au constrans puterea in Iran, a carui economie depinde de petrol, sa accepte negocierile cu marile puteri privind controversatul program nuclear.

Obiectivul sanctiunilor economice impuse Rusiei a fost clar afisat de europeni: constrangerea presedintelui Vladimir Putin sa renunte la 'anexarea ilegala' a Crimeii si sa inceteze sa sustina militar miscarile separatiste proruse in estul Ucrainei.

"Uniunea Europeana este pregatita sa revina asupra deciziilor sale, daca Rusia se angajeaza sa contribuie activ si fara ganduri ascunse la gasirea unei solutii pentru a rezolva criza din Ucraina", a asigurat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Sanctiunile economice au intrat in vigoare vineri. Ele reduc accesul Rusiei la pietele de capitaluri europene, impun un embargo la cumpararile si vanzarile de arme, de material militar si de bunuri cu dubla utilitate militara si civila. Sanctiunile limiteaza de asemenea vanzarea catre Rusia de tehnologii sensibile si de echipamente in sectorul energiei, in special pentru forajele petroliere in apele adanci si in Oceanul Arctic.

"Retragerea din Ucraina este singurul lucru de facut, dar calculele politice ale presedintelui Putin pot fi diferite", a avertizat economistul Adam Slater de la cabinetul de consultanta Oxford Economics.

Konstanty Gerber, cercetator si colaborator la Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR), este de asemenea sceptic cu privire la impactul sanctiunilor europene. "Putin va cauta sa vada in ce privinta UE este serioasa", a subliniat el. "Primele sanctiuni vor face rau, dar nu vor fi un dezastru pentru Rusia", a asigurat expertul.

"Cu cat vor fi mai multe sanctiuni, cu atat mai putin va avea Putin de pierdut", a apreciat un responsabil european foarte apropiat dosarului. "Cu aceste sanctiuni, se va ajunge in fata unei confruntari cu escaladare economica si militara. Dupa cinci ani de criza, unii dintre membrii nostri nu mai sunt intr-o forma olimpica", a avertizat el.

Sanctiunile vor avea de fapt un cost pentru economiile statelor membre ale UE. Acest aspect a fost luat in considerare de liderii europeni in timpul negocierilor, cautand sa limiteze consecintele asupra economiilor din UE. "Avansam pe teritoriu necunoscut, plin de riscuri", a marturisit unul dintre experti care a lucrat la elaborarea acestor sanctiuni.

"Putin va incerca sa-i divizeze pe europeni si actiunea sa va fi un test pentru unitatea UE", a declarat de asemenea un participant la negocieri. UE si-a intarit pozitia pentru a-si manifesta indignarea dupa moartea celor 298 de pasageri si membri ai echipajului unui avion al companiei Malaysia Airlines, doborat la 17 iulie de o racheta in timp ce survola teritorii controlate de separatisti prorusi in estul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctiuni Rusia, #economia rusa, #conflict Rusia Ucraina , #stiri Vladimir Putin