Ucraina vrea sa convinga Rusia sa renunte la South Stream

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 12:37
1060 citiri
Ucraina vrea sa convinga Rusia sa renunte la South Stream

Premierul ucrainean Mikola Azarov si-a exprimat speranta ca Rusia va renunta la proiectul South Stream, ce ocoleste Ucraina, transmite NewsIn.

Rusia intentioneaza sa lanseze in 2015 conducta South Stream, al carei cost este estimat la 21,5 miliarde de dolari si care urmeaza sa transporte pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaz catre Europa, pe sub Marea Neagra, pentru diversificarea furnizarii de gaz.

Anual, Rusia pompeaza circa 100 de miliarde de metri cubi de gaz catre Europa via Ucraina, adica 80% din exporturile catre UE.

O disputa energetica intre cele doua tari a lasat la inceputul anului 2009 multi consumatori UE fara gaz rus timp de aproape o luna.

"Convingem Rusia si liderii UE ca nu este nimic mai de incredere decat sistemul nostru de transport al gazului, capabil sa preia peste 200 de miliarde de metri cubi de gaz pe an si sa acopere in totalitate nevoile Europei, dupa reconstructie", a spus Azarov.

El a precizat ca convenit cu omologul sau rus Vladimir Putin sa se intalneasca cel putin o data pe luna pentru a discuta despre energie.

"Sper ca, atunci cand cooperarea noastra (cu Rusia - n.r.) va deveni completa, ne va fi mai usor sa convingem conducerea rusa sa renunte la South Stream", a declarat premierul ucrainean.

#south stream, #ucraina, #rusia south stream , #stiri Vladimir Putin