Un expert american spune ca Nabucco nu este chiar mort, dar e "bransat la aparate"

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 13:14
1136 citiri
Un expert american spune ca Nabucco nu este chiar mort, dar e "bransat la aparate"

Acordurile incheiate de Rusia cu Bulgaria si Serbia privind conducta South Stream ar trebui sa fie "un semnal de alarma" pentru cei care promoveaza proiectul Nabucco, in special UE si SUA, a declarat expertul american Steve LeVine, intr-un interviu pentru NewsIn.

Acordul privind South Stream semnat saptamana trecuta la Sofia este "un triumf clar pentru Putin si strategia sa energetica", apreciaza expertul american, Steve LeVine.

Autor al cartii "The Oil and the Glory - The Pursuit of Empire and Fortune on the Caspian" ("Petrolul si gloria - in cautarea Imperiului si a bogatiei la Caspica") si fost corespondent pe probleme energetice pentru The Wall Street Journal si The New York Times, LeVine a petrecut 11 ani in statele din Asia Centrala si Caucaz, iar in prezent lucreaza la o carte despre regimul lui Vladimir Putin.

"Semnarea acordului trebuie sa fie un semnal de alarma pentru promotorii Nabucco, in special pentru SUA si Uniunea Europeana. in absenta unei concurente reale din partea Occidentului, Putin a aplicat intr-un mod genial planul sau de a pune stapanire pe gazul din Asia Centrala si de a consolida dominatia Rusiei asupra pietei energetice europene pentru zeci de ani de-acum inainte. Putin a folosit diplomatia personala si concesii dure, inclusiv preturi mai bune pentru gaz oferite Turkmenistanului sau un parteneriat egal cu Bulgaria in South Stream pentru a-si atinge scopul. Faptul ca Bulgaria, un membru-cheie in proiectul Nabucco, a mers pe mana lui demonstreaza maestria lui Putin in arta negocierii," a explicat LeVine.

Intrebat daca acordul este o lovitura fatala data proiectului Nabucco, expertul american a raspuns ca "este cu siguranta o lovitura serioasa".

"Sincer, nu stiu cum isi va reveni Occidentul. Ar fi nevoie de eforturi extrem de abile din partea Occidentului pentru a recupera cuceririle lui Putin. si nu vad la orizont niciun semn privind astfel de eforturi. Este absolut uimitor cat de ineficient a fost Occidentul in privinta acestei chestiuni energetice esentiale. Putin a fost mai rapid si mai inteligent decat SUA si UE. N-as spune ca Nabucco e mort, dar este bransat la aparate", a spus LeVine.

Cum ar trebui sa actioneze Romania in acest caz, mai ales dupa ce Rusia a batut palma cu Serbia pentru South Stream, ceea ce i-ar permite gazoductului rusesc sa ajunga din Bulgaria in Ungaria si Austria fara a traversa Romania? "Romania nu are nimic de pierdut daca ramane in echipa Nabucco si spera ca proiectul sa se materializeze. in ce priveste Serbia, Rusia este singurul sau aliat major in chestiunea Kosovo, dar Vestul are si alte mijloace de presiune asupra Belgradului. Acordul lui Putin cu Belgradul pentru conducta South Stream si pentru obtinerea rafinariei NIS prin incredintare directa, nu prin licitatie publica asa cum ceruse Bruxelles-ul demonstreaza ca Putin se implica, iar Vestul nu", a raspuns LeVine.

O solutie pentru realizarea proiectului Nabucco ar putea fi acordarea unor actiuni in consortiul multinational care ar urma sa construiasca gazoductul sau permiterea accesului la conducta pentru gazele rusesti, de exemplu din conducta Blue Stream ce leaga Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra, considera Le Vine. "Ar fi un avantaj daca Gazpromului i-ar fi oferita o parte din Nabucco sau daca s-ar face loc pentru gazul rusesc, iar asta cred ca se va si intampla. La fel a fost si cand companiei Lukoil i-a fost oferita o parte din conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan. Dar nu vad nici o sansa ca Rusia sa renunte la South Stream decat daca vrea acest lucru ca parte a strategiei sale. Nu ar face asta ca parte a unei intelegeri cu Vestul in care ambele parti sa aiba de castigat, pentru Rusia nu cred in mod traditional in situatii win-win. Cu Rusia exista intotdeauna un castigator si un perdant. Iar Putin nu doreste sa fie un perdant", a conchis expertul american.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.