Ungaria isi reafirma angajamentul pentru proiectul Nabucco

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 14:04
1171 citiri
Ungaria isi reafirma angajamentul pentru proiectul Nabucco

Primul-ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, a decis sa numeasca un ambasador itinerant pe langa tarile care participa la proiectul gazoductului Nabucco, in aceeasi zi in care a semnat la Moscova acordul pentru participarea Ungariei la proiectul South Stream, destinat sa concureze cu Nabucco, transmite MTI.

'Premierul Ferenc Gyurcsany va numi un ambasador itinerant pe langa tarile care participa la proiectul gazoductului Nabucco. Sarcina acestui ambasador va fi sa coordoneze acordurile interguvernamentale cu cele sase tari care participa la acest proiect', a declarat purtatorul de cuvant al guvernului ungar, David Daroczi.

Joi seara a avut loc la Moscova, in prezenta presedintele Rusiei, Vladimir Putin si a prim-ministrului ungar Ferenc Gyurcsany, semnarea unui acord interguvernamental de cooperare in vederea construirii unui gazoduct care sa traverseze teritoriul Ungariei.

O societate mixta detinuta in proportii egale de Rusia si Ungaria se va ocupa de constructia tronsonului conductei South Stream pe teritoriul Ungariei. in plus, tot pe teritoriul Ungariei ar urma sa fie construit si un depozit subteran de stocare a gazelor naturale cu o capacitate de un miliard de metri cubi. 'Odata cu semnarea acordului South Stream, Ungaria poate aloca mai multa energie pentru proiectul Nabucco', a declarat David Daroczi dupa semnarea acordului ruso-ungar.

In urma cu o saptamana autoritatile ungare au prezentat tarilor implicate in proiectul Nabucco o prima schita a acordului interguvernamental ce trebuie semnat de cele cinci state prin care va trece viitoarea conducta. Ambasadorilor din Romania, Bulgaria, Austria si Turcia le-a fost prezentata schita acordului interguvernamental care va oferi un cadru legislativ pentru functionarea companiilor care participa la acest proiect.

La sfarsitul anului 2007, grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, si compania italiana Eni au convenit infiintarea unei companii in valoare de 10 miliarde euro care se va ocupa de constructia gazoductului South Stream, o conducta cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pana la Otranto, pe coasta Italiei.

Capacitatea maxima a noii conducte este de 10 miliarde metri cubi iar primele livrari sunt programate pentru anul 2013. O suma cuprinsa intre 10 si 14 miliarde dolari urmeaza sa fie investita in acest proiect, dintre care aproximativ 1,5 miliarde dolari ar urma sa reprezinte contributia Ungariei.

Ungaria participa insa si la un proiect concurent, Nabucco, care beneficiaza de sprijinul Uniunii Europene. Nabucco este un proiect de 4,6 miliarde euro care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania). Recent, consortiul Nabucco a dobandit un al saselea partener prin includerea RWE (Germania).