Uniunea Europeana riposteaza la criticile lui Putin pe tema gazului

Vineri, 16 Mai 2014, ora 10:42
1488 citiri
Uniunea Europeana riposteaza la criticile lui Putin pe tema gazului

Uniunea Europeana a considerat joi drept "nefondate" ultimele critici ale presedintelui rus, Vladimir Putin, care a acuzat blocul comunitar ca nu i-a oferit "nicio propunere concreta" referitoare la platile Ucrainei pentru livrarile de gaz, relateaza AFP.

"Speram ca executivul european va participa mai activ la dialog pentru a se ajunge la solutii specifice si echitabile care sa ajute la stabilizarea economiei Ucrainei", a declarat Putin intr-o scrisoare adresata mai multor lideri europeni, ca atunci cand ameninta cu sistarea livrarilor de gaz la inceputul lunii aprilie.

De atunci au avut loc intalniri trilaterale intre UE, Rusia si Ucraina la diferite niveluri, inclusiv ministerial, a reamintit purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde-Hansen. "S-au realizat progrese, iar Rusia si Ucraina trebuie sa avanseze pe aceasta baza, indeosebi in ce priveste stabilirea pretului la gaze", a adaugat Pia Ahrenkilde-Hansen.

Ea a reamintit ca Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, si Alexandr Novak, ministrul rus pentru energie, urmeaza sa se intalneasca luni la Berlin pentru a decide o noua intalnire trilaterala privind securitatea aprovizionarii UE si Ucrainei.

"Criticile sunt, prin urmare, nefondate", a afirmat Pia Ahrenkilde-Hansen, precizand ca UE urmeaza sa raspunda, "in mod obisnuit", ca si dupa prima scrisoare, prin vocea presedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso.

Pia Ahrenkilde-Hansen a subliniat ca presedintele Barroso a salutat marti declaratia premierului ucrainean Arseni Iateniuk la Bruxelles, care a dat asigurari ca Ucraina este gata sa-si plateasca restantele pana la sfarsitul lunii. Dar Iateniuk a pus o conditie, ca Moscova sa revina la pretul anterior de 268 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, in loc de 458 de dolari, suma decisa dupa sosirea la putere la Kiev a noilor autoritati proeuropene.

Purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene a indicat, de asemenea, ca, la reuniunea ministeriala din 2 mai de la Varsovia, "toate partile au confirmat ca, atat timp cat vor dura discutiile trilaterale, livrarile de gaz nu vor fi intrerupte".

#critici presedinte Vladimir Putin, #gaze rusesti, #livrari gaze Ucraina , #stiri Vladimir Putin