Vladimir Putin a aprobat reluarea livrarilor de gaz spre Europa

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 09:37
1543 citiri
Vladimir Putin a aprobat reluarea livrarilor de gaz spre Europa

Premierul rus Vladimir Putin si-a dat acordul ca Gazprom sa reia livrarile de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina, intrerupte de sase zile din cauza conflictului dintre Moscova si Kiev, relateaza AFP. Intr-o discutie cu Putin, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat: "Vom incepe marti, de la ora 10.00 (09.00, ora Romaniei) sa pompam gaz", care va trece prin Ucraina pentru clientii europeni.


"De acord, incepeti lucrul", i-a raspuns Putin, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusa.


Livrarile de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina vor fi reluate marti dimineata, a spus si presedintia ceha a UE.


"Partea rusa ne-a promis ca va redeschide robinetele, daca nu sunt problemele, la 07.00 GMT", a declarat ministrul pentru energie, Martin Riman.


Dupa deschiderea vanelor, va dura cam trei zile pana cand gazul va ajunge la clientii din UE.


UE, Rusia si Ucraina par sa fie acum de acord in privinta modalitatilor de desfasurare a observatorilor internationali care vor superviza fluxul gazului rusesc prin Ucraina.


Chiar daca Putin a dat ordinul de a relua livrarile, Gazprom a acuzat Ucraina ca genereaza o noua criza legata de gazul de tranzit. Cele doua tari nu se pun de acord cine trebuie sa plateasca pentru gazul tehnic - combustibilul necesar pentru restabilirea presiunii in sistemul de conducte.


Acordul de monitorizare, semnat ieri la Bruxelles, stabileste proceduri pentru observatorii internationali care vor fi amplasati la puncte strategice - inclusiv in Romania - de pe traseul conductelor care tranziteaza gazul rusesc catre Europa. Observatorii vor trebui sa verifice daca Ucraina sustrage din gazul livrat de Gazprom, iar aceasta a fost o conditie pusa de Moscova pentru reluarea livrarilor.


Livrarile de gaz rusesc prin Ucraina sunt de asteptat sa ajunga la consumatorii Uniunii Europene in decurs de 24 de ore de la repornirea sistemului, a declarat lieri comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, citat de Reuters. Oficialii rusi si ucraineni au calculat insa ca va fi nevoie de 36 de ore pana cand gazul va ajunge la consumatorii europeni.