Pensiile facultative, bonus pentru fidelizarea angaja?ilor

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 10:07
2527 citiri
Pensiile facultative, bonus pentru fidelizarea angaja?ilor

Angajatorii se gandesc la introducerea unui asemenea sistem de beneficii, dar se declara nemultumiti de cuantumul plafonului de deductibilitate care se ridica la 200 de euro pe an .

Daca unele companii au introdus acest sistem inca de anul trecut, altii se impotmolesc inca in normele si modalitatea de functionare propriu-zisa a acestui proces. Reprezentatii mediului de afaceri sustin ca aceste tipuri de stimulare ar urma sa fie acordate in anumite companii in functie de rezultatele individuale.


"Pensiile facultative re­pre­zinta un mijloc foarte bun de motivare si retentie a angajatilor. Cel mai probabil vom introduce acest beneficiu intai pentru acei angajati care au cele mai bune rezultate", a declarat, pentru "Adevarul", Mihail Dragoi, director de resurse umane al Arctic Romania.


Neclaritati legislative


In prezent, compania analizeaza posibilitatea introducerii acestui sistem, fara un orizont clar de timp cand ar urma sa fie si pus in practica. Exista insa angajati care si-au facut pe cont propriu o pensie facultativa. Intarzierea punerii in aplicare a acestei unelte folositoare in retinerea actualilor angajati si atragerea altora tine mai degraba de legislatia inca neclara din domeniu.


"Avand in vedere informatiile existente pana acum pe piata cu privire la acest subiect, putem spune ca exista neclaritati in ceea ce priveste modul de aplicare si gestionare a pensiilor facultative. Nu este clar definita legislatia referitoare la rolul angajatorului", spune Dragoi.


In plus, gestionarea acestor pensii necesita un volum de munca suplimentar, care, in cazul unui numar mare de angajati, devine semnificativ. Aceasta se traduce prin costuri administrative marite. "Nu putem vorbi de dificultati, insa fiind vorba de un proces derulat pentru prima oara in Romania, au fost o serie de activitati carora a trebuit sa le acordam o atentie sporita.


Negocierile cu institutiile de asigurari si cu brokerii, precum si partea administrativa ce a stat la baza inregistrarii optiunilor angajatilor nostri au necesitat resurse importante", spune Mihaela Manatu, director reward and resourcing, Vodafone Romania. Compania de telefonie mobila a introdus pensiile facultative pentru angajati inca din luna noiembrie 2007, fiind un beneficiu de care se bucura tot personalul. Vodafone numara in prezent peste 3.000 de angajati.


Plafonul deductibil este foarte scazut


Angajatorii sunt de parere ca plafonul deductibil de 200 de euro este unul mic si ar trebui modificat. "Acest plafon este un bun inceput, dar consideram ca ar trebui crescut anual pentru a deveni un instrument real al sistemului privat de pensii", a precizat Mihaela Manatu.


Potrivit acesteia, valoarea plafonului ar trebui corelata cu cresterea salariului mediu pe economie. Mihail Dragoi considera ca un plafon potrivit ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 400-500 de euro. "Cred ca un nivel de 400-500 de euro poate fi unul potrivit avand in vedere nivelul salariilor din Romania.


Fara indoiala stabilirea unui astfel de plafon depinde de foarte multi factori economici. Un plafon cu o valoare mai mare poate constitui o buna oportunitate de regandire a intregului pachet de beneficii si un instrument util de transferare a unei parti din cresterea salariala intr-o investitie pe termen lung", spune Dragoi.


Compania de curierat TNT Romania nu are inca un punct de vedere clar in ceea ce priveste acordarea pensiilor facultative, in conditiile in care angajatii beneficiaza de un alt sistem de rasplata.


"Nu am optat pentru sistemul pensiilor facultative, deoarece in urma cu doi ani am introdus un beneficiu sub forma unor polite de asigurare cu acumulare de capital, pentru tot personalul firmei", a declarat Ana Glavce, manager resurse umane TNT. Si in opinia sa, plafonul de 200 de euro este unul destul de mic, iar o eventuala implementare a sistemului trebuie sa ia in calcul atat relevanta beneficiilor pentru angajat, cat si costurile pentru angajator.


Cum percep angajatorii pensia privata facultativa

Nu au suficiente informatii despre acest sistem Confunda pilonul 3 cu pilonul 4

Refuza sa vireze contributia individuala a angajatilor pentru ca nu cunosc legea

Cei care cunosc legea nu sunt de accord cu prevederile privind obligatia angajatorului de a efectua plata contributiei individuale.


Procesul genereaza munca in plus si costuri de personal suplimentare, dar si plata comisioanelor de transfer bancar

Cand un numar mare de angajati adera la mai multe Fonduri poate aparea riscul ca angajatorul sa "sugereze"/impuna angajatilor un anumit administrator de fond

Suma deductibila de 200 euro/an este extrem de mica, nemotivanta pentru angajat si neprofitabila pentru angajator

O valoare mai mare a sumei deductibile ar putea face pensiile private la fel de populare ca bonurile de masa

Sursa: Studiu GfK


Ce inseamna pilonul III

Reforma pensiilor private a inceput in luna mai a anului 2007, cu introducerea pilonului III de pensii. Pensia facultativa inseamna o contributie suplimentara a angajatului, de maximum 15% din salariul brut (de pe cartea de munca) la un fond de pensii. Aceasta contributie poate fi platita si de catre angajat si de catre angajator (in numele salariatului sau), fiind deductibila in limita a 200 de euro/an.


Aceasta suma este deductibila pentru patron din profit, iar pentru salariat, din veniturile realizate. In prezent, in Romania au primit autorizatia de functionare sapte fonduri de pensii facultative, apartinand Allianz-Tiriac (doua), ING Asigurari de Viata (doua), BCR Asigurari, Aviva Asigurari, OTP Garancia (cate un fond).