Veniturile Vodafone Romania au scazut cu 20,9%

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 10:53
1805 citiri
Veniturile Vodafone Romania au scazut cu 20,9%

Vodafone Romania a inregistrat, in perioada 1 aprilie - 30 septembrie 2009, venituri totale de 486 milioane de euro, in scadere cu 20,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza contextului economic dificil si a evolutiei pietei locale, a comunicat marti compania, transmite NewsIn.

In ceea ce priveste veniturile din servicii, acestea au fost de 472 milioane de euro, inregistrand o scadere de 19,5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul Operational Inainte de Depreciere si Amortizare (EBITDA) a reprezentat 223 milioane de euro, la sfarsitul celor sase luni incheiate la 30 septembrie 2009, in scadere cu 22,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderii veniturilor.

Valoarea totala a ARPU pentru ultimele 12 luni, corespunzand perioadei 1 octombrie 2008 - 30 septembrie 2009, a fost de 8,7 Euro/luna.

"Rezultatele noastre financiare reflecta provocarile cu care se confrunta economia romaneasca, precum si competitia accentuata de pe piata locala a comunicatiilor mobile. Puterea de cumparare scazuta a consumatorilor, determinata de devalorizarea leului in raport cu euro, a condus la o scadere generala a consumului pe aceasta piata. (...)

Rezultatele noastre financiare incorporeaza deja efectele pozitive ale programelor de optimizare a costurilor pe care le-am demarat in companie, in urma cu cativa ani. Datorita acestora, ne-am mentinut profitul operational ca procent din venituri la un nivel aproape constant fata de anul trecut, in pofida conditiilor economice nefavorabile", a declarat Chief Executive Officer Vodafone Romania, Liliana Solomon.

Compania a inregistrat in perioada mentionata mai sus un numar constant de clienti, de 9.535.248, ceea ce corespunde unei cresteri anuale de 0,2%.

 

Vodafone Group Plc, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, a afisat in prima jumatate a anului fiscal 2009 o crestere de 2,9% a profitului operational si a anuntat ca intentioneaza sa reduca nivelul costurilor cu inca 1 miliard lire sterline, relateaza Bloomberg.

Castigurile inainte de taxe, impozite, depreciere si amortizari (EBITDA) au crescut in semestrul ce s-a incheiat la 30 septembrie la 7,46 miliarde lire, in ton cu estimarile analistilor, in contextul in care castigurile EBITDA au fost in aceeasi perioada a anului trecut de 7,24 miliarde lire.

Vanzarile au crescut cu 9,3%, la 21,76 miliarde lire, a mai anuntat compania.

"Evolutia grupului a fost in ton cu estimarile si am facut progrese puternice in ceea ce priveste prioritatile strategice.

Programul de reducere a costurilor cu un miliard lire este estimat a fi incheiat cu un an mai devreme de termenul stabilit si l-am extins cu inca un miliard lire pana in 2012", a declarat directorul executiv Vittorio Colao.

Vodafone reduce costurile in incercarea de a compensa scaderea cererii de servicii de telecomunicatii.

Vodafone a anuntat, ca si alte companii din sector, precum Deutsche Telekom AG, Royal KPN NV si Mobistar SA, ca recesiunea afecteaza vanzarile si profitul, in contextul in care utilizatorii si companiile si-au redus cheltuielile cu calatoriile si convorbirile la telefoanele mobile.

Vodafone a prezentat din luna mai un plan de reducere a costurilor cu un miliard de lire, prin reducerea cheltuielilor pentru echipamente de retea, publicitate si logistica, precum si printr-o serie de disponibilizari.

Compania estimeaza pentru anul financiar ce se va incheia in martie 2010 un profit operational de 11-11,8 miliarde lire.

 

#euro, #milioane, #romania, #veniturile, #vodafone , #stiri Vodafone Romania