Actionarii gata sa urmeze Vodafone oriunde in lume

Miercuri, 14 Februarie 2007, ora 09:05
1051 citiri

Standard Life, actionar critic al Vodafone, a sustinut planul gigantului telefoniei mobile de a cumpara pachetul de control al Hutchinson Essar pentru 18,3 milioane de dolari. Wesley McCoy, director de investitii la Standard Life Investments, si-a acordat sprijinul pentru planurile de extindere pe pietele emergente.

"Cea mai recenta tranzactie majora a Vodafone pe o piata emergenta a fost in Turcia, unde rezultatele depasesc acum previziunile initiale, ceea ce reprezinta un impuls pentru viitoarele actiuni pe pietele emergente," a declarat domnul McCoy.

Standard Life, care detine o cota de 1,7% din Vodafone, a fost unul dintre cei trei actionari importanti care s-au opus deschis realegerii lui Arun Sarin ca director executiv al Vodafone, la intalnirea anuala de anul trecut.

Dupa ce si-a anuntat in decembrie interesul pentru achizitionarea pachetului de 67% detinut de Hutchinson la Hutch Essar, Vodafone a organizat Ziua Pietelor Emergente, pentru a justifica investitia mare si pentru a le demonstra investitorilor sai ca poate face achizitii care sa aduca rezultate foarte bune.

Aceste achizitii au fost compensate de renuntari in fostele zone de crestere precum Japonia si Suedia si de un pachet minoritar in Belgia. Ziua Pietelor Emergente a evidentiat calitatea si performanta celor mai recente achizitii Vodafone.

La momentul achizitiei din Turcia, Vodafone a fost acuzata ca plateste prea mult iar pretul actiunii a scazut deoarece investitorii s-au temut ca firma a revenit la entuziasmul achizitiilor din anii de speculatii, care au culminat cu achizitionarea companiei germane Mannesmann pentru 101 miliarde de lire sterline, in aprilie 2000.

Totusi, ultimele stiri din Turcia sunt destul de interesante. Din suma de 1 miliard de dolari necesara pentru a transforma Telsim, filiala Vodafone din Turcia, intr-o afacere profitabila, 850 de milioane de dolari pot fi finantati din veniturile generate de Telsim.

Reducerea veniturilor in urma achizitiei va dura potrivit ultimelor estimari doi ani si nu trei, cat se preconizase la cumparare. Profitul operational din primul semestru a depasit planul de afaceri de la momentul achizitiei cu 177%.

Romania, Cehia si Africa de Sud depasesc, de asemenea, asteptarile initiale, inregistrand profituri operationale de pana la 45%, 46% si respectiv 28%. Vodafone si-a informat recent investitorii ca India (investitii in Airtel) inregistreaza performante egale cu asteptarile.

Aceste active de pe pietele emergente reprezinta acum 10% din profiturile operationale ale grupului si inregistreaza cresteri mult mai rapide decat activele vest-europene, care reprezinta 62% din profiturile operationale. In prima jumatate a anului financiar 2006, cresterile veniturilor in Europa de vest au fost de 0,6%, in timp ce pietele emergente au crescut cu 18,6%.

Analistii considera ca viitoarea crestere a Vodafone se bazeaza pe piete din Africa, Asia si Europa de est. Vodafone este pe cale de a-si construi un portofoliu profitabil de actiuni, dar acest portofoliu este deocamdata incomplet. Mai raman multe de facut pentru a creste participatia in unele state precum India, Polonia si Kenya.

Vodafone a anuntat deja ca planuieste sa se extinda in mai multe tari prin mai multe achizitii. In Africa, aceasta expansiune va fi realizata sub umbrela Vodacom. In alte regiuni, operatorul britanic cauta noi parteneri locali.

Sursa: Rador

Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...