Companiile de telefonie mobila critica demersul Bruxeles-ului

Joi, 17 Iulie 2008, ora 11:10
1271 citiri
Companiile de telefonie mobila critica demersul Bruxeles-ului

EL MUNDO - Asociatia care reuneste companiile de telefonie mobila din intreaga lume, GSMA, a dat asigurari ca masura pe care o pregateste Comisia Europeana in vederea reducerii cu pana la 70% in medie a pretului pentru mesajele SMS trimise din strainatate "ameninta cu asfixierea dezvoltarii si va pune capat competitiei in sector".

Operatorii au explicat ca pretul mediu al SMS-urilor trimise din strainatate a cazut cu 18% in ultimul an. "Multe companii au scazut pretul mesajelor fie prin scaderea pretului SMS-urilor normale, fie prin lansarea de pachete specializate pentru clientii care calatoresc mult", a subliniat GSMA.

Intre companiile care si-au redus deja tarifele sunt Telefónica - in Spania, Irlanda, Republica Ceha, Marea Britanie si Germania -, Orange (in Spania, Franta, Polonia, Romania, Slovacia si Marea Britanie) si Vodafone (in Spania, Italia si Marea Britanie).


La randul sau, purtatorul de cuvant al organizatiei, Tom Phillips, a subliniat ca fiecare piata are costuri diferite, derivate din variatiile de impozite. "Pretul acestor servicii ar trebui stabilit pe baza conditiilor pietiei locale, nu printr-o viziune a unei Europe unice, emanata de la Bruxelles", a explicat purtatorul de cuvant.


Cu toate acestea, in privinta masurilor anuntate de Executivul comunitar pentru sporirea transparentei preturilor, asociatia a subliniat ca aceste companii isi maresc deja transparenta si incep sa ofere tarife-plan care permit un mai bun control al cheltuielilor si reduc probabilitatea unor costuri imprevizibile.