Frauda online in Romania: Vezi cele mai mari amenintari

Joi, 16 Iunie 2011, ora 13:21
2901 citiri
Frauda online in Romania: Vezi cele mai mari amenintari

Nivelul de frauda din Romania este de opt ori mai mic decat in Europa. Cu toate acestea, romanii care au in posesie unul sau mai multe carduri pot fi atacati de catre hackeri. "Una din cele mai mari fraude online practice in Romania este phishing-ul, o metoda utilizata pentru a fura datele personale ale detinatorilor de carduri", a declarat Catalin Cretu, director general Visa Romania, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cum au evoluat metodele de plata electronica in Romania?

Cardurile au fost produsele cele mai reziliente pe parcursul crizei. Anul trecut am inregistrat o crestere de 15% pe intreg portofoliul de carduri pe Romania.

Anul asta, se inregistreaza cresteri de aproape 30%, care ne arata ca aceste produse au fost si cele mai rezistente la criza, iar cresterile indica o iesire din zona de criza.

Din studiile observate, se pare ca in jur de 30% din toti detinatorii de carduri tranzactioneaza la comercianti.

Printre avantaje se numara comisionul zero la bancomat si la plata cu cardul. Mai mult de o tranzactie din trei este o plata cu cardul.

Cum a evoluat e-commerce-ul si care va fi trendul in urmatorii ani?

Comertul electronic a inregistrat cele mai mari cresteri de 75% anul trecut.

Cred ca problema principala o reprezinta increderea in platformele oferite de catre banci si procesatori. Se pare ca este o problema de informare. Detinatorii de carduri se tem de plata electronica fiindca o considera nesigura.

Cum putem lupta impotriva fraudelor online?

Au existat atacuri de frauda.

In Romania nivelul de frauda este de opt ori mai mic decat media din Europa.

Cea mai mare frauda online practica in Romania este phishing-ul, acele anunturi care par sa vina din partea bancii, cand detinatorul de card este solitat sa-si introduca datele cardului si sa le trimita pe un site.

Nici o banca, nici o organizatie precum Visa sau Mastercard nu va solicita datele personale ale clientilor.

Ele tin de pin, de cont si sunt strict personale. Daca detinatorul de carduri cade victima acestui atac care nu este sub controlul bancilor, exista riscul de a aparea frauda.

Cum arata viitorul tehnologiei sistemelor de plati online?

Arata foarte bine. Anul acesta va fi anul "contactless" in Romania. Deja primul card contactless Visa a iesit.

Este vorba de primul card lansat de BCR care are un "killer application" si anume cardul pentru transportul public.

In scurt timp vom incepe si proiecte de plati cu telefonul mobil, care ridica nivelul de complexitate tehnologica.

Romania, sta destul de bine pe harta Europei, in ceea ce poriveste adoptarea tehnologiilor noi, datorita faptului ca am adoptat tehnologia cu cip.

Odata ce ai carduri cu cip te poti ridica mult mai usor la contactless si apoi la telefoanele mobile.

Cat la suta din populatia Romaniei foloseste mobile payment?

Acest numar se leaga de accesul la internet, care este limitat, undeva la 40-50%, insa nu este de ajuns numai sa ai acces la internet.

Trebuie sa stii cum sa faci aceste plati si trebuie sa fii sigur ca nu ti se iau banii.

Cat de mult conteaza nivelul de salarizare al romanului in utilizarea acestor tehnologii de sisteme de plati online?

Nu cred ca nivelul de salarizare conteaza foarte mult. Numarul de tranzactii depinde de comportamentul utilizatorului.

Poti sa faci o tranzactie de plata a cartelei Vodafone cu 5 euro, cu 10 euro.

Intr-adevar, puterea de cumparare se reflecta in valoarea totala tranzactata, dar oricine poate face tranzactii de 30-50 de lei pe internet.

Se pot cumpara cartele prepay, bilete de calatorie. Plaja de plati este destul de mare asa ca ai ce sa cumperi de pe internet chiar daca ai salariul mic.

Tine de educare si de informare. Odata ce intri pe internet totul devine foarte impersonal si exista multa nesiguranta si incertitudine vizavi de ce se intampla cu banii si de produsul pe care il cumperi.

In cati ani credeti ca se va renunta la plata la ghiseu?

Plata la ghiseu este o corvoada. Trebuie sa-ti iei timp de la serviciu, sa stai la cozi interminabile, sa discuti cu persoane de partea cealalta a ghiseului care sunt poate mai nervoase decat tine.

Deci asigurarea platilor catre stat in mediul online este un mare beneficiu, inclusiv pentru primariile care ar colecta mult mai rapid, mult mai ieftin mult mai multe fonduri .

In plus, se da posibilitatea romanilor din diaspora sa-si plateasca taxele mai repede in acel prim timestru cand se ofera si discount-uri. Altfel, asteapta Pastele sau Craciunul cand au planificat excursia in Romania pentru a-si plati taxele.

Deja avem 130 de primarii care accepta plata online. 90% din acestea sunt resedintele de judet.

Plata la ghiseu nu cred ca va fi eliminata total pentru ca multi oameni nu vor avea acces la un calculator. Speram ca pana in 5 ani sa avem o majoritate de persoane si institutii care sa foloseasca platile electronice.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carduri, #ecommerce, #frauda, #frauda online, #hackeri, #mobile payment, #phishing, #plata electronica, #tranzactii , #stiri Vodafone