Vodafone ar putea aduce iPhone in Europa

Luni, 02 Iulie 2007, ora 22:48
1136 citiri

Frenezia care a marcat Statele Unite inainte de lansarea mult asteptatului telefon mobil al Apple, iPhone, s-ar putea repeta in Europa, daca Vodafone confirma zvonurile ca a semnat un acord pentru a aduce celebrul celular pe batrinul continent.

Zvonurile circula de mai mult timp. Vodafone, care mizeaza pe introducerea de terminale exclusive si pe tehnologiile noi, ar putea obtine un deal similar cu AT&T in SUA, cu alte cuvinte sa fie distribuitor unic pentru iPhone, cel putin un an.

Compania americana are vreo 61 de milioane de utilizatori, in timp ce Vodafone a trecut de 200 de milioane, ceea ce ar insemna probabil vanzari bune pentru Apple. Pe de alta parte insa, Apple este mult mai popular in SUA, fata de piata europeana.

In Statele Unite, mii de oameni au format cozi in fata magazinelor inainte de lansarea popularului telefon. AT&T a anuntat luni - la numai 60 de ore de la lansare, ca stocul de telefoane s-a epuizat complet. Cifrele exacte nu sunt inca cunoscute, dar probabil ca primul milion de telefoane se va vinde rapid.

Pe de alta parte, unii sunt relativ sceptici, apreciind ca un acord Apple-Vodafone este greu de realizat. "Poate ca Vodafone este mai bine pozitionat in cursa pentru iPhone, dar exista toate sansele ca alti operatori sa fie sub presiunea de a aduce ceva nou pe piata si astfel sa propuna afaceri mai bune pentru Apple", a declarat Robert Grindle, analist telecom la compania Dresdner Kleinwort.

Deutsche Telekom, France Telecom - care detine Orange - sau Telefonica din Spania ar putea face oferte mai bune, pe care responsabilii Vodafone sa le considere neviabile din punct de vedere economic.

Apple isi doreste ca lansarea telefonului pe batranul continent sa fie un eveniment memorabil, astfel incat sa castige in imagine, iar acest lucru nu poate fi realizat decat cu sprijinul unor operatori care au prezenta extinsa la nivelul tarilor Uniunii Eruopene.

Tocmai de aceea majoritatea analistilor au indicat Vodafone ca principal competitor, iar valoarea actiunilor companiei a crescut din cauza acestor zvonuri.

Surse din apropierea discutiilor au declarat pentru Reuters ca Apple cere de la contractul european cifre foarte ridicate de vanzari, ceea ce ar pune in oarece dificultate chiar si pe Vodafone, pentru ca pretul iPhone este extrem de ridicat.

Pentru a putea creste vanzarile, Vodafone ar trebui sa ofere subsidii pentru a accesa iPhone la abonament, lucru pe care Apple nu vrea sa il accepte. De exemplu in statele unite poti cumpara telefonul cu 499 de dolari - varianta cu 4 GB de memorie - si 599 de dolari modelul cu memorie de 8GB.

Apple a mai avut probleme in Europa, chiar daca domina si aici piata playerelor digitale, cu celebrul iPod.

Chiar utilizatorii s-au suparat pe Apple pentru ca playerele vandute in SUA cu 299 de dolari, in Europa sunt 299 de euro, in conditiile in care euro a depasit dolarul si logic ar fi fost ca preturile sa fi scazut. Ramane de vazut insa ce operator va lansa iPhone in Europa si la ce pret, dar probabil ca vom afla cat de curand.

<b>Bloombiz</b>