Vodafone si Telefonica vor sa cumpere T-Mobile UK

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:27
1848 citiri
Vodafone si Telefonica vor sa cumpere T-Mobile UK

Vodafone si compania spaniola Telefonica au lansat oferte concurente de circa 3,5 miliarde de lire sterline pentru preluarea operatorului T-Mobile din Marea Britanie, potrivit The Sunday Times

T-Mobile UK, companie scoasa la vanzare de proprietarul german Deutsche Telekom, are 16,6 milioane de clienti. Licitatia de vanzare se afla in ultimele etape, iar o decizie ar putea fi luata in decurs de cateva saptamani.

Ofertele, discutate de conducerea Deutsche Telekom la sfarsitul lunii trecute, sunt sub asteptarile directorului general al grupului german, Rene Obermann.

Analistii considera ca Obermann prefera o a treia propunere, inaintata de France Telecom, de fuzionare a T-Mobile UK cu Orange. Este insa posibil ca toate ofertele sa fie respinse.

Toti trei operatorii considera ca unificarea cu T-Mobile UK reprezinta o ocazie unica de creare a unui lider puternic pe piata britanica.

Posibila tranzactie va fi analizata aprofundat de autoritatea de reglementare a sectorului telecomunicatiilor din Marea Britanie, Ofcom, precum si de Comisia Europeana.

Tranzactia ar conferi Vodafone o cota de 40% din veniturile aduse in Marea Britanie de serviciile de telefonie mobila, in timp ce Telefonica ar beneficia de o cota de 43%.

Pentru a evita blocarea tranzactiei, ambele companii au propus diverse concesii.

Totusi, Obermann este reticent sa vanda la pretul actual, de 3,5 miliarde de lire sterline, care ar insemna revizuirea in scadere a valorii activelor.

Deutsche Telekom a suportat costuri de 1,4 miliarde de lire sterline, in luna mai, dupa ce T-Mobile UK a pierdut din cota de piata in favoarea concurentilor, iar marjele s-au redus. Grupul german a revizuit in scadere valoarea diviziei, la 4,5 miliarde de lire sterline, incluzand si datorii de 1,2 miliarde de lire sterline.

Bancherii considera ca T-Mobile UK are o valoare de 2,5 miliarde de lire sterline, dar aceasta ar creste cu un miliard de lire daca operatorul s-ar combina cu alta companie de profil.

Vittorio Colao, directorul general al Vodafone, a aratat clar ca doreste consolidarea sectorului de profil, pentru a imbunatati profitabilitatea, iar in acest an a unit divizia din Australia a grupului cu al treilea operator de pe aceasta piata.

Operatorul britanic vrea totodata sa recastige cota pierduta in favoarea Telefonica, care a beneficiar de acordul cu Apple privind distributia exclusiva a iPhone.

Marea Britanie este singura mare piata de telefonie mobila din Europa unde sunt prezenti cei mai mari patru jucatori de profil la nivel mondial si una dintre putinele unde un operator important nu detine o cota de peste 40%, asa cum se intampla in Italia, Franta sau Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vodafone, #telefonica, #t-mobile , #stiri Vodafone