Grupul Volksbanken primeste un ajutor de 4,35 mld. de euro de la statul austriac

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 11:11
1343 citiri
Grupul Volksbanken primeste un ajutor de 4,35 mld. de euro de la statul austriac

Grupul bancar Volksbanken AG, care activeaza si in Romania, va primi un ajutor de 4,35 miliarde de euro de la statul austriac, dupa ce Comisia Europeana si-a dat acordul pentru acest sprijin.

Banca a prezentat un plan de restructurare destinat sa asigure viabilitatea sa pe termen lung. Austria a cheltuit aproximativ 12 miliarde de euro pentru a-si sprijini bancile dupa 2008, iar agentiile de rating Standard & Poor's si Moody's au avertizat autoritatile de la Viena ca sectorul bancar reprezinta cel mai mare risc la adresa ratingului de tara.

Volksbanken a primit o mare parte din ajutorul acordat de statul austriac bancilor nationale. Banca austriaca a beneficiar de injectii de capital de 1,25 miliarde de euro, garantii de lichiditati in valoare de trei miliarde de euro si garantii de active in valoare de 100 milioane de euro.

Potrivit planului de restructurare, Volksbanken isi va reduce semnificativ bilantul contabil si isi va restrange activitatile la operatiunile de baza. De asemenea, banca va vinde participatia minoritara pe care o detine la Raiffeisen Zentralbank, pe langa pachetul de actiuni la Volksbank Leasing International si operatiunile din Romania si Malta.

Volksbanken nu are voie sa plateasca dividende, iar statul austriac va trebui sa-si vanda participatia de 43% pe care o detine la Volksbanken pana la finele lui 2017.

In luna februarie a acestui an, grupul bancar rus Sberbank a achizitionat Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac OVAG, exceptand operatiunile din Romania, pentru 505 milioane de euro. Controlul asupra Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs GmbH.

In luna august, Volksbanken AG a decis sa renunte la produsele de investitii care permit clientilor sa speculeze asupra evolutiei preturilor materiilor prime agricole.

#Volksbank ajutor stat austriac, #Austria sprijin Volksbanken, #ajutor banci Austria , #Management