Afacerile imobiliare profitabile se vor face numai cu concursul specialistilor

Vineri, 08 Decembrie 2006, ora 00:07
898 citiri

Companiile romanesti cu alte activitati care sunt atrase de profitabilitatea ridicata a pietei imobiliare trebuie sa tina seama de experienta managerilor de constructii specializati, a declarat joi consultantul companiei imobiliare DTZ Echinox, Adriana Neagu."Tot mai multe companii romanesti din alte sectoare patrund pe piata imobiliara, din dorinta de a profita de avantul care caracterizeaza in prezent acest segment, dar nu ne putem astepta ca aceasta tendinta sa se generalizeze, deoarece pe masura ce piata devine din ce in ce mai matura, iar competitia intre proiecte de birouri de calitate mai stransa, chiriasii sunt mai instruiti. Stiu pe ce sunt dispusi sa dea banii si ce anume pot sa ceara pentru o anumita suma. Este nevoie de experienta dezvoltatorilor profesionisti pentru a realiza proiecte de succes", a explicat Neagu.

De cele mai multe ori se porneste de la ideea de a construi un sediu propriu cu propriile resurse intr-o locatie favorita, pentru a evita plata unor chirii catre alti proprietari.

Aceasta tendinta este prezenta pe mai multe segmente ale pietei si nu doar pe cel de birouri. Ca exemplu, in ciuda faptului ca segmentul de spatii logistice si de productie este in plina dezvoltare, producatorul finlandez de constructii metalice Ruukki a anuntat la sfarsitul lui noiembrie ca a achizitionat un teren de noua hectare pe marginea autostrazii Bucuresti-Pitesti, in vederea dezvoltarii unei fabrici pentru care va investi in total 35 de milioane de euro.

"Nu ne putem astepta ca astfel de companii sa livreze mai mult de un proiect sau doua, de dimensiuni medii. Practic astfel de situatii apar in momentul in care exista un surplus de flux de numerar ce se doreste a fi investit si o oportunitate legata de un teren bine localizat, la un pret avantajos, eventual cu un viitor chirias care sa doreasca acea locatie", a mai aratat aceasta.

Tot in noiembrie, compania de IT&C Ultra Pro Computers a anuntat ca va ridica pana in ianuarie 2007 o cladire de birouri de 3.540 de metri patrati, in care investeste circa cinci milioane de euro. Lucrarile de constructie a cladirii au demarat in luna februarie a acestui an. La final, aceasta va avea o structura pe inaltime de subsol, parter, patru etaje si un etaj mai retras. Proiectul este amplasat in zona Floreasca din Bucuresti.

"Investitia realizata pentru constructia acestui imobil de birouri a reprezentat pentru noi o oportunitate, care s-a dovedit a fi castigatoare in timp. In ultimii 2-3 ani, domeniul imobiliar a avut cele mai spectaculoase cresteri. In continuare vom dezvolta afacerea cu calculatoare, dar vom fi activi si in domeniul imobiliar, in prezent existand si alte proiecte", a declarat Cristian Fughina, presedintele grupului Ultra PRO Computers.

Alte exemple in acest sens sunt Electroaparataj, care a infiintat din aprilie compania ELJ Proprietati SA, cu activitate in domeniul imobiliar, sau Chimopar Bucuresti, companie ai carei actionari au aprobat la sfarsitul lui august infiintarea unei firme de afaceri imobiliare si introducerea activitatilor de vanzare si cumparare a imobilelor in obiectul de activitate al companiei.In acelasi timp marile grupuri financiare care decid sa patrunda si pe piata imobiliara creaza divizii specializate pe acest segment, atrage atentia specialistul DTZ.

In prezent, pe piata romaneasca desfasoara activitate compania Sparkassen Immobilien, membra a grupului Erste, care a anuntat in octombrie o investitie de 150 de milioane de euro intr-un complex imobiliar format dintr-un centru comercial, spatii de biiroui si spatii rezidentiale in sudul Bucurestiului. Aceeasi companie a preluat Novotel City Center Hotel, de la Accor Group.

De asemenea, Investkredit, companie preluata recent de grupul austriac bancar Volksbank, controleaza in Romania parcul logistic Cefin, prin fondul de investitii Europolis, respectiv Baneasa Business Center, Budisteanu Business Center si proiectul Premium Plaza, prin compania Premiumred.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)