Economia a scazut cu 2-4,1% in T1

Joi, 14 Mai 2009, ora 11:37
1315 citiri
Economia a scazut cu 2-4,1% in T1

Produsul Intern Brut (PIB) a scazut in primul trimestru cu 2 - 4,1% fata de perioada similara din 2008, estimeaza analistii economici, o parte dintre acestia considerand ca este posibil ca economia sa fi intrat in recesiune tehnica dupa evolutia din primele trei luni.

Cei sase economisti intervievati de Mediafax au estimari privind contractia PIB in primul trimetru cu rate anuale cuprinse intre 2 si 4,1%, dar majoritatea dintre acestia previzioneaza o scadere de 2,5%. Media estimarilor analistilor reprezinta o reducere a PIB de 2,9%.

In plus, trei dintre economisti au aratat ca este posibil ca Romania sa fi intrat in recesiune tehnica dupa primul trimestru. Recesiunea tehnica este definita ca fiind scaderea PIB in doua trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare.

Economistul ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al BRD, Florian Libocor, si directorul general al institutului independent de previziuni macroeconomice MacroAnalitica, Laurian Lungu, estimeaza ca economia a scazut in primul trimestru cu 2,5% fata de perioada similara din 2008.

"Fara doar si poate in industrie s-a inregistrat cea mai mare scadere, cred ca peste 10%.

Este probabil ca serviciile sa treaca in teritoriu usor negativ, in timp ce constructiile sunt pe plus. De asemenea, agricultura a fost cel mai probabil pe plus", a aratat Chidesciuc.

El estimeaza ca economia a inregistrat in primul trimestru o contractie in jur de 2% fata de ultimele trei luni din 2008, dupa ce a scazut cu circa 3% in ultimul trimestru.

"Pentru acest an anticipez continuarea contractiei economice pana in trimestrul al treilea si o usoara revenire in ultimele trei luni. Pentru trimestrul al patrulea previzionez o scadere a PIB cu 1,3%, iar pentru 2009 o contractie a economiei de 3,5%", a mai spus economistul ING Bank Romania.

De asemenea, Libocor considera ca evolutia din primul trimestru este expresia deteriorarii dinamicii activitatilor desfasurate in majoritatea sectoarelor economiei.

"Astfel, singurul sector cu o dinamica pozitiva va fi cel al constructiilor (+5% fata de +32,4% in primul trimestru din 2008) si probabil agricultura (cu un +0% fata de -0,5% in perioada similara a anului trecut). Oricum, rezultatul final este foarte sensibil la indicii deflatori care vor fi utilizati la translatarea valorilor nominale in valori reale", a spus Libocor.

Libocor a mentionat ca in ceea ce priveste recesiunea tehnica este loc pentru interpretari si subiectivism.

"Pentru a evita acest lucru am sa incerc un exemplu. Constructiile (barometrul economiei) reprezinta singurul sector cu o dinamica pozitiva, mult redusa. Ei bine, cata vreme barometrul arata crestere, cred ca ar fi oportun si recomandat sa evoluam si sa incercam revizuirea definiri diverselor stari «ehnice» ale economiei", a precizat Libocor.

El a aratat ca perspectivele evolutiei economiei in anul 2009 indica o incetinire a motoarelor de crestere, ceea ce coincide cu o rata negativa de crestere a PIB de -0,5% in termeni reali.

"Oricum aceasta estimare este ceea ce rezulta din calcule acum, cand inca nu cunoastem certitudinile primului trimestru. Astfel, chiar daca in acest moment este redusa, probabilitatea asociata unei cresteri economice usor peste zero ar putea urca surprinzator in trimestrul trei", a incheiat Libocor.

Si Lungu a spus ca, de departe, industria a inregistrat in primele trei luni cea mai mare scadere, in timp ce agricultura a crescut "putin", iar serviciile si constructiile au incetinit.

"S-ar putea sa intram in recesiune tehnica, dar nu cred ca vom sta acolo prea mult timp", a spus Lungu.

El considera ca economia va avea o tendinta negativa in primele sase luni, pentru ca apoi sa inregistreze o redresare spre sfarsitul anului, in contextul in care si economia UE se va redresa.

Lungu anticipeaza ca economia va scadea cu 0,7% in 2009.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, are previziuni asemanatoare privind evolutia economiei in primele trei luni. El estimeaza ca PIB-ul a scazut in primul trimestru cu 2-3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cea mai mare contractie, respectiv de circa 11%, fiind inregistrata in industrie.

El considera ca serviciile nu au avut o valoare adaugata mai mare decat in primul trimestru de anul trecut, in timp ce agricultura a stagnat sau a scazut.

Dumitru a precizat ca tehnic vorbind economia a intrat in recesiune, in contextul in care PIB-ul a scazut cu circa 3,5% in ultimele trei luni din 2008 fata de trimestrul al treilea, iar in perioada ianuarie - martie evolutia productiei totale a fost in mod cert tot in zona negativa.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania anticipeaza ca in primele sase luni economia va scadea cu aproximativ 2%.

"Tot anul economia va avea o evolutie aproape de zero. Mizez pe o revenire a industriei, respectiv ca acest sector isi va imbunatati performanta si se vad deja semne in acest sens, de exemplu in performanta mai buna a exporturilor.

Considera ca industria va scadea in acest an, dar cu mai putin decat in primul trimestru. Cred ca constructiile vor ramane in acest an in zona pozitiva si ca agricultura si serviciile vor avea evolutii in jurul la zero", a incheiat Dumitru.

Totusi, economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, si cel al UniCredit, Rozalia Pal, sunt mai pesimisti in privinta evolutiei economiei in primele trei luni ale anului.

"Consider ca economia s-a contractat cu o rata anuala de 3,2% in primul trimestru, in special pe seama scaderii activitatii in industrie si servicii. O usoara crestere ar putea inregistra sectorul constructiilor, pe seama finalizarii lucarilor incepute anul trecut, precum si sectorul agricol, datorita investitiilor de modernizare din ultimii ani, precum si faptului ca cererea de produse alimentare este aproape inelastica", a spus Hancila.

Ea anticipeaza ca, pe parcursul anului 2009, PIB-ul va inregistra o dinamica reala negativa de aproximativ 2%, daca guvernul isi va respecta promisiunile si va investi fonduri substantiale in infrastructura, compensand astfel scaderea sectorului rezidential, iar bancile vor relua creditarea economiei reale.

"Consider ca cea mai mare contractie a PIB se va inregistra in primul semestru al anului, urmand ca in cea de-a doua jumatate a lui 2009, economia sa cunoasca o usoara revenire sau macar o reducere a amplitudinii scaderii reale, pe seama revigorarii creditului si investitiilor publice", a incheiat Hancila.

Pe de alta parte, Pal estimeaza ca PIB-ul a scazut in primul trimestru cu 4,1% fata de perioada similara din 2008, in contextul in care partea de productie industriala a inregistrat o contractie de 15 - 16%, iar sectorul de retail a scazut cu circa 6%.

"Constructiile au inregistrat o usoara crestere, dar au inregistrat o decelerare foarte mare fata de evolutia din 2008, cand au urcat cu 26%. Agricultura a fost in primul trimestru usor pe plus, iar in ceea ce priveste sectorul serviciilor cred ca a existat o usoara scadere. De asemenea, pe partea de cerere, adica consum si investitii, consider ca a existat o scadere", a spus Pal.

Institutul National de Statistica (INS) va publica, vineri, 15 mai, datele privind evolutia PIB in primul trimestru.

Cresterea economica a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut la 2,9%, minimul inregistrat in perioada respectiva in ultimii noua ani, ceea ce a limitat avansul PIB la 7,1% in 2008, cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007, potrivit datelor INS.

La finele lunii martie, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a spus ca institutia estimeaza pentru primul trimestru o scadere economica de 2,9%, cu o valoarea a produsului intern brut de 88,5 miliarde lei, fata de 91,13 miliarde lei in primele trei luni din 2008, in preturi comparabile.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #trimestru, #analisti, #economici, #economie, #recesiune, #ing, #volksbank, #raiffeisen , #stiri Volksbank