UPDATE Precedent important in procesele pe clauze abuzive: Un act aditional Volksbank, anulat integral

Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:03
5283 citiri
UPDATE Precedent important in procesele pe clauze abuzive: Un act aditional Volksbank, anulat integral

O decizie a Judecatoriei 2 produce un precedent important in toate procesele pe clauze abuzive, dupa ce instanta a constatat nulitatea absoluta a unui act aditional semnat de catre un client Volksbank, "in baza OUG 50/2010". Prin acest act aditional se modificau denumirea comisionului de risc in comision de administrare si cuantumul, respectiv tipul dobanzii din fixa in variabila.

Analizand conditiile in care a fost semnat actul aditional, completul de judecata a admis in totalitate cererile clientilor, apreciind ca fiind corecta solicitarea lor ca acesta sa fie declarat nul "pentru cauza ilicita"; cu alte cuvinte, actul aditional a fost implementat tocmai pentru a nu se aplica prevederile OUG 50/2010.

"Prin solutia pronuntata s-a stabilit ca S.C. Volksbank Romania S.A. este obligata sa nu mai aplice acest act aditional si sa returneze toate sumele achitate cu titlu de comision de risc/de administrare, in baza conventiei de credit si a actului aditional, de la data semnarii pana la zi, la care se adauga dobanda legala. In plus, Banca trebuie sa perceapa, pe intreaga perioada a derularii conventiei, dobanda fixa initiala, fara a se tine cont de actul aditional ulterior si sa plateasca daune morale pentru prejudiciile suferite in cuantum de 2284 lei", a declarat Codrut Avram, avocatul care i-a reprezentat pe clienti in acest proces.

"Aceasta hotarare reprezinta un precedent extrem de important, avand in vedere multitudinea de acte aditionale semnate la sfarsitul anului 2010 si inceputul anului 2011 'pentru implementarea OUG 50/2010'", a adaugat avocatul.

Hotararea este definitiva si executorie, adica trebuie aplicata imediat. Totusi, reprezentantii Volksbank au declarat ca avocatii bancii asteapta motivarea instantei pentru a putea formula recurs.

"Dorim sa subliniem faptul ca, in domeniul contractelor de credit, nu exista o practica uniforma si unitara, in spete identice avem solutii diferite chiar la aceeasi instanta. De exemplu, in luna iunie, exista cel putin trei sentinte favorabile Volksbank, emise tot de judecatoria sectorului 2, in care clientii reprezentati de acelasi avocat Codrut Avram au pierdut litigiul cu Banca, magistratii respingand cererile clientilor de anulare a comisionului de risc", au declarat reprezentanti ai Volksbank.

Clientii au mai reusit doar anularea unor anumite clauze in cadrul actelor aditionale

Printr-o alta hotarare, pronuntata in aprilie, se stopa incasarea comisionului de risc/de administrare din cuprinsul altui act aditional, semnat de catre un alt client in aceleasi conditii, fara a se anula insa intregul act.

"In data de 17 aprilie 2013, a fost pronuntata de catre Judecatoria Sector 2 sentinta civila nr. 6513 in dosarul 33271/300/2012, prin care s-a constatat nulitatea absoluta a unei clauze vizand perceperea comisionului de administrare din cuprinsul unui act aditional semnat de catre client 'in baza OUG 50/2010'. Acest comision avea aceeasi valoare cu comisionul de risc stabilit prin contractul initial. Prin acelasi act aditional se modifica, de asemenea, cuantumul si tipul dobanzii din fixa in variabila", se arata intr-un comunicat transmis de avocatul Codrut Avram.

Completul de judecata a analizat conditiile in care a fost semnat actul aditional, modalitatea in care consumatorul a fost informat sau dezinformat, continutul notificarile transmise de catre banca in care acestuia i se spunea ca trebuie sa semneze acest document "in vederea aplicarii dispozitiilor OUG 50/2010".

Si tot in luna aprilie, clientii Volksbank au mai obtinut o victorie. Banca a fost obligata, prin sentinta irevocabila a Tribunalului Bucuresti, sa plateasca daune morale in valoare toata de 3000 de euro, in trei dosare privind clauzele abuzive din contracte. Desi au mai fost acordate sentinte similare in alte 20 de dosare, a fost prima decizie irevocabila de acest gen din Romania.

#clauze abuzive Volksbank, #procese clauze abuzive, #anulare act aditional Volksbank , #stiri Volksbank