Schreiner: Volksbank Romania isi va depasi tinta de profit in 2008

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 12:47
1421 citiri
Schreiner: Volksbank Romania isi va depasi tinta de profit in 2008

Volksbank Romania isi va depasi, in acest an, tinta de profit, anuntata la inceputul anului la 36 milioane euro, a declarat presedintele bancii, Gerald Schreiner, adaugand insa ca, pe termen lung, criza internationala ar putea avea un impact negativ asupra profitabilitatii bancii."Cred ca raportul intre costuri si venituri va creste in 2009, insa este o tendinta care se va manifesta la nivel de piata, avand in vedere faptul ca si costul refinantarii a crescut foarte mult in plan international", a mai spus Schreiner, pentru NewsIn.


Un profit de 36 milioane euro in acest an ar insemna o crestere de aproape 50% fata de 2007, cand banca a obtinut un castig operational de 24,5 milioane euro.


In primul semestru din 2008, Volksbank si-a sporit castigurile cu 64% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 17,7 milioane euro.


Rezerve minime diferentiate pe consum si investitii


Referitor la rezervele minime obligatorii pe care banca centrala le impune bancilor comerciale din Romania, Schreiner spune ca ar fi necesara o regandire a acestora, in sensul unei aplicari diferentiate, care sa incurajeze investitiile si descurajeze consumul.


El da exemplul Serbiei, unde se face o astfel de diferentiere.


"Pot sa am si 60% rezerve minime obligatorii pentru ceea ce inseamna consum, daca am o rata foarte scazuta, chiar zero, pentru ceea ce inseamna investitii, inclusiv constructii si credit ipotecar. Reprezentantii BNR au argumentat ca in constructii folosim materii prime si tehnologie din import, care largesc deficitul de cont curent, dar in acest ritm nici nu vom avea investitii in Romania, in fabrici care sa produca aceste materiale pe plan local", a explicat Schreiner.


Bancile din Romania sunt obligate sa depuna lunar, la BNR, 20% din pasivele in lei, respectiv 40% din pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de doi ani, sub forma de rezerve minime obligatorii.


"BNR sta pe o gramada de bani. Volksbank are, de exemplu, rezerve minime obligatorii de 1,6 miliarde euro depozitate la banca centrala", a mai spus Schreiner, facand referire la resursele sistemului bancar din Romania, in contextul crizei de lichiditati din piata financiara internationala.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...