Tranzactiile cu cladiri de birouri au crescut cu 66% in T1

Marti, 10 Mai 2011, ora 14:13
1661 citiri
Tranzactiile cu cladiri de birouri au crescut cu 66% in T1

Activitatea de tranzactionare a cladirilor de birouri a cunoscut o resuscitare in primul trimestru din 2011,astfel aproape 50.000 metri patrati au fost tranzactionati, reprezentand o crestere cu 66,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut si o crestere cu 5,5% fata de primul trimestru din 2010, relateaza NewsIn.

"O particularitate a acestui trimestru este reprezentata de semnarea a doar doua contracte de renegociere si prelungire de contract, marea majoritate a tranzactiilor din acest trimestru fiind reprezentata de contracte de inchiriere. Cererea stricta pe segmentul A si B a reprezentat 43.900 mp", potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

Totodata, rata de neocupare in Bucuresti ramane ridicata (16,8%), dar aceasta a inregistrat deja o usoara scadere fata de perioada anterioara, tendinta ce va continua, avand in vedere cresterea nivelului cererii si preconizarile privind livrarea de noi cladiri de birouri (substantial redus fata de 2009 si 2010), se arata in studiu.

"Stocul modern de cladiri de birouri din Bucuresti insumeaza 2.008.000 mp, localizati in mai mult de 300 de cladiri de clasa A si B.

Proiectele finalizate in acest semestru, Swan Office & Technology Park si Frumoasa OB, au adaugat la stoc 31.800 mp, ceea ce reprezinta cel mai scazut nivel de noi livrari per trimestru in ultimii doi ani.

In total pentru anul 2011 asteptam livrarea a altor 106.000 mp, un nivel minim istoric", informeaza compania citata.

Potrivit reprezentantilor CB Richard Ellis, in cazul proiectelor cu constructia stopata, orice modificari in ceea ce priveste stadiul constructiei are efecte imediate asupra estimarilor de livrare.

De asemenea, chiria prime a ramas neschimbata in ultimele trimestre, respectiv la 19,5 euro/mp.

In aproape toate sub-zonele chiria de baza ramane stabila fata de perioada anterioara: sub-zonele Nord si Centru-Nord (17-19,5 euro), Nord (16-18,5 euro), Nord - Pipera (11-13,5 euro), Centru (15,5-19,5 euro), Vest (13-15,5 euro).

"Aceste date reprezinta chiria de baza, metru patrat per luna, pentru un spatiu tipic intr-o cladire cu specificatii tehnice clasa A", spun reprezentantii companiei de consultanta imobiliara, care subliniaza totodata ca nivelul chiriei nete efectiva difera fata de valorile mai sus mentionate in functie de nivelul de facilitati acordate chiriasilor.

"Tranzactia medie in acest trimestru a insemnat 880 mp, avand in vedere ca au existat tranzactii de plus 3.000 mp.

Chiar daca numarul tranzactiilor a crescut fata de anul anterior (+30%), suprafata medie inchiriata a scazut cu 24%.

Cea mai insemnata tranzactie din acest trimestru a fost o consolidare a unei institutii financiare (Volksbank) intr-o singura locatie (peste 8.000 mp)", se mai arata in raport.

Clinicile medicale continua sa fie extrem de active in ceea ce priveste expansiunea retelelor, atat in Bucuresti (de exemplu Regina Maria, Medicover), cat si in tara (Brasov, Arad, Iasi).

In acest trimestru, clinicile au inchiriat peste 7.000 mp de spatiu de birouri, comparativ cu 20.000 mp in 2010.

Sub-zonele Nord si Centru-Nord (CBD) continua sa reprezinta peste 68% din total activitate de inchiriere, in linie cu tendintele de anul trecut.

Este evident ca multi chiriasi sunt extrem de interesati de locatii centrale, avand ca punct de referinta Piata Victoriei, in cladiri cu acces facil la mijloacele de transport in comun si cu un grad inalt de vizibilitate.

"Chiriasii actioneaza cu optimism, dar in acelasi timp sunt prevazatori si cerceteaza indelung piata inainte de a se decide in privinta unei cladiri de birouri.

Ne asteptam ca firmele sa continue sa scaneze oportunitatile din piata si sa investigheze variantele de consolidare ale propriului portofoliu.

Dupa o perioada de doi ani consecutivi in care nu s-au inregistrat tranzactii de pre-inchiriere, ne asteptam ca aceasta situatie sa se schimbe in 2011.

Cererea va continua sa fie mai mare in zonele centrale, iar chiriile nete efective se vor stabiliza, insa cererea mai slaba in zonele periferice ii obliga pe proprietari sa ofere pachete de facilitati substantiale pentru a atrage chiriasii", mai arata studiul citat.

Oficialii CBRE spun ca ocuparea eficienta a spatiului va deveni o tendinta dominanta in piata.

Astfel, implementarea principiilor de constructie si de management al proprietatilor "verzi" vor deveni o tinta pentru dezvoltatori in viitorul apropiat.

"Ne asteptam ca dezvoltatorii de cladiri de birouri sa marseze pe imbunatatirea sistemelor de ventilatie si incalzire, pe optimizarea distributiei aerului proaspat si a luminii naturale, precum si pe impulsionarea chiriasilor in a folosi modalitati nepoluante de transport", mai spun acestia. 

#c ladiri de birouri, #real estate, #tranzactii , #stiri Volksbank