Volksbank Romania si-ar putea schimba conducerea

Marti, 23 Martie 2010, ora 14:01
2511 citiri
Volksbank Romania si-ar putea schimba conducerea

Conducerea grupului bancar Osterreichische Volksbanken AG se va intilni in martie cu consiliul de supraveghere al subsidiarei romanesti, reuniune in cadrul careia s-ar putea decide retragerea a doi membri din boardul Volksbank Romania, relateaza cotidianul austriac Die Presse, transmite NewsIn.

Potrivit publicatiei, care nu a precizat surse si nici numele persoanelor care urmeaza sa fie schimbate, celor doi directori li se vor oferi alte functii in cadrul grupului.

De asemenea, Volksbanken ar lua in considerare vanzarea subsidiarei pentru afacerile din Europa de Est, Volksbanken International (VBI), pentru cel putin 1,1 miliarde euro, cat este capitalizarea VBI, mai scrie cotidianul austriac.

Volksbanken detine 50,1% din VBI, celelalte actiuni fiind detinute de institutii de credit din Franta si Germania.

Pentru a majora profitabilitatea bancii, VBI a redus anul trecut numarul de angajati cu 370, la 5.840. In acest an, banca ar putea face alte 300 de disponibilizari.

Aproape o treime din operatiunile VBI sunt realizate in Romania.

Zvonurile legate de problemele din Romania - unde grupul si-a consolidat pozitia in ultimii ani, ajungand pe locul III dupa active - au fost negate de presedintele VBI, Friedhelm Boschert.

Calculate la standardele internationale de contabilitate, IFRS, rezultatele subsidiarei VBI din Romania au fost pozitive in 2009, insa potrivit standardelor nationale, banca a inregistrat o pierdere de 70 milioane euro.

Boschert nu a comentat asupra pierderii, precizand ca "standardele nationale de contabilitate nu sunt relevante pentru noi, importante sunt rezultatele realizate dupa standardele IFRS".

Potrivit informatiilor din presa, consiliul Volksbanken se va intilni in martie cu consiliul de supraveghere din Bucuresti. Potrivit acestor informatii, in cadrul acestei reuniuni s-ar putea decide retragerea a doi membri ai consiliului subsidiarei din Romania, carora li se vor atribui alte activitati in cadrul grupului.

Directorul Volksbanken International a confirmat ca grupul va injecta in primul trimestru al acestui an 200 milioane euro in cadrul Volksbank Romania.

"Vrem sa ne consolidam subsidiara", a spus Boschert.

Ce se va intampla exact cu Osterreichische Volksbanken se va afla pe 21 aprilie, cand directorul executiv, Gerald Wenzel, va oferi detalii despre strategia bancii si rezultatele financiare din anul precedent.

La finalul anului trecut, Die Presse a anuntat ca banca centrala si autoritatile de supraveghere austriece au pus Osterreichische Volksbanken sub monitorizare si i-au cerut o noua strategie. Pe de alta parte, banca centrala a Austriei si reprezentantii bancii comerciale au dezmintit informatiile publicate de cotidian.

Tot atunci, directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara ca situatia Volksbank este buna.

"Pot sa va spun ca Volksbank Romania nu are probleme. Pe noi ne-au informat, saptamana trecuta, autoritatile de supraveghere din Austria, cu privire la situatia dificila a bancii-mama, din cauza provizioanelor mari datorate creditelor restante. Nu ne-au spus ca ar fi sub supraveghere speciala".

#austrieci, #volksbank, #credite , #stiri Volksbank