Volkswagen, scandal fara precedent. CEO: Regret ca am inselat increderea clientilor

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 15:02
8379 citiri
Volkswagen, scandal fara precedent. CEO: Regret ca am inselat increderea clientilor
Foto: Flickr/Motor Blog

Seful companiei auto germane Volkswagen, Martin Winterkorn, a fost nevoit sa ceara scuze in mod public clientilor care au fost inselati de raportarile false privind nivelul de emisii al masinilor VW.

Producatorul auto se afla in centrul unui imens scandal dupa ce Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din SUA a descoperit ca nivelul de poluare al masinilor VW era falsificat in timpul testelor de omologare, relateaza BBC.

Amenzi de miliarde

"Regret enorm faptul ca am inselat increderea clientilor nostri si a publicului", a postat Winterkorn pe o retea de socializare.

Seful concernului auto german a anuntat ca va demara si o investigatie referitoare la sistemul catalizator care ajuta sa disimuleze nivelul emisiilor de carbon in timpul testelor oficiale.

La bursa, efectul scandalului inregistrat in Statele Unite s-a facut simtit prin scaderea cu 18 procente a pretului actiunilor companiei germane. Vineri, autoritatile americane au cerut grupului VW sa retraga de pe piata 500.000 de masini.

Printre modelele diesel vizate se numara generatiile din ultimii 6 ani ale marcilor Audi A3 si VW Jetta, Beetle, Golf, ca si a modelelor VW Passat produse in ultimii 2 ani.

Dincolo de rechemarea in fabrica a acestor masini, grupul auto german risca si amenzi de miliarde de dolari, dar si dosare penale pentru executivii companiei.

Reprezentantii EPA au declarat ca intentioneaza aplice amenzi de 37.500 dolari pentru fiecare masina vanduta de germani care nu se incadreaza in normele de poluare stabilite de legislatia americana.

Volkswagen a vandut pe piata americana 482.000 de modele de masini mai noi de 2008, lucru care ridica nivelul total al amenzii la 18 miliarde de dolari.

Suma se dovedeste uriasa chiar si pentru gigantica firma germana, recent pozitionata pe primul loc in lume la numarul de automobile vandute in prima jumatate a anului.

O amenda de 18 miliarde de dolari ar reprezenta aproape un sfert din valoarea de piata a companiei, actiunile VW de pe bursa fiind estimate la 66 miliarde euro (75 miliarde dolari).

Dezastru inimaginabil

Volkswagen a retras de la vanzare modelele diesel din Statele Unite, acestea avand o pondere de 25% in totalul vanzarilor de masini VW pe piata americana.

Desi directorul general al companiei s-a laudat cu demararea investigatiei interne, inca nu este clar cine va face acest lucru. "Nu toleram si nu vom tolera nerespectarea regulilor interne sau a legii", a mai spus Winterkorn.

Intreg scandalul vine la doar 5 luni dupa ce fostul director general, Ferdinand Piech a demisionat din cauza divergentelor pe care le avea cu Martin Winterkorn.

Consiliul de administratie al Volkswagen se va intalni vineri pentru a stabili daca va reinnoi contractul actualului director general pana in 2018.

"Dezastrul este dincolo de orice inchipuire", a apreciat Ferdinand Dudenhoeffer, seful centrului de cercetare Auto de la Universitatea Duisburg-Essen.

"Aceasta nu mai este o rechemare in service pentru o eroare de calibare sau o defectiune a unui sistem de protectie.

Nu exista niciun mod de a privi dintr-o perspectiva optimista situatia. Chiar este o chestiune foarte serioasa", apreciaza si analistii Sanford Bernstein.

Ironie a sortii sau cinism fara limite, dar grupul VW a promovat masinile diesel pe piata americana sustinand ca acestea sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator.

Pe langa sanctiunile ce ar putea fi aplicate de guvernul american, grupul auto german risca sa plateasca daune insemnate si clientilor.

Firma de avocatura Hagens Berman a anuntat ca va duce in instanta cazurile reclamate de clientii companiei germane.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#scandal poluare VW, #scandal VW SUA, #emisii masini diesel VW, #clienti inselati, #amenzi Volkswagen , #Cota de piata