De la Volkswagen la refugiati, toate nenorocirile lovesc in Germania. Dar salariile cresc

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 13:24
3167 citiri
De la Volkswagen la refugiati, toate nenorocirile lovesc in Germania. Dar salariile cresc
Foto: Wikimedia

Cea mai puternica economie a Europei, cea germana, are de infruntat o serie de riscuri care isi pot pune amprenta asupra rezultatelor financiare obtinute din exportul de marfuri.

Scandalul Volkswagen si contractia economica inregistrata in China si pe alte piete emergente sunt provocari care s-au succedat intr-un timp scurt.

In acelasi timp, fluxul de refugiati care a intrat in tara pune o presiune si mai mare pe rezervele financiare ale guvernului de la Berlin, arata Bloomberg.

Surprize neplacute

O parte din cifrele care vor fi date publicitatii in cursul acestei saptamani ar urma sa faca lumina in ceea ce priveste evolutia ulterioara a economiei germane.

Aceasta poate la fel de bine sa treaca cu brio de actualele provocari, dupa cum ar putea sa inregistreze si o descrestere accentuata.

Inclusiv presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, priveste cu ingrijorare spre Berlin, in conditiile in care o economie germana slabita isi va pune amprenta asupra intregii zone euro si a evolutiei monedei unice europene.

Recent, o noua scadere in preturile la energie aproape ca a reusit sa contracareze efectul programului de relaxare cantitativa initiat in primavara acestui an, prin stabilirea unei inflatii negative.

Sunt deja numeroase discutii pe tema ridicarii plafonului de 1100 miliarde de euro, una dintre acestea fiind vazuta ca o optiune in cazul unei descresteri a economiei germane.

"Germania are capacitatea de a trece cu bine prin aceasta furtuna, dar pot aparea si surprize deloc placute. Perspectiva s-a deteriorat, iar acest lucru nu incurajeaza cresterea nivelului de investitii", considera Stefan Schneider, economist Deutsche Bank.

O prima privire asupra sanatatii economiei germane va putea fi aruncata inca de astazi, cand datele privind sectorul manufacturier si cel al serviciilor de pe piata germana vor fi facute publice de Markit Economics.

Ulterior, acestea vor fi completate de datele referitoare la productia industriala din germania in luna august.

Desi toti economistii se asteapta ca acestea sa reflecte o crestere usoara, cifrele statistice nu vor reflecta si declinul inregistrat in urma scandalului Volkswagen, declansat pe 18 septembrie.

Loviti in plin

"Cel mai rau scenariu ar fi ca, dupa scandalul Volkswagen, marca 'Made in Germany' sa incaseze o lovitura pe pietele externe, iar alti producatori auto sa fie afectati si ei", explica Holger Sandte, analist sef al Nordea Markets, Copenhaga.

De altfel, acesta estimeaza ca o scadere a productie Volkswagen cu 10% s-ar traduce in scaderea PIB-ului Germaniei cu un sfert de punct procentual. "Este improbabil, dar nu imposibil!", spune Sandte.

Conform unei estimari facute de analistii UniCredit, intreaga industrie auto din Germania este responsabila pentru 10% din PIB-ul tarii, reprezentand unul dintre pilonii de baza ai economiei bazate pe export.

22% din exporturile de anul trecut au fost reprezentate de autoturisme si camioane produse de firmele germane.

Comert in scadere, salarii in crestere

Joi ar trebui sa fie date publicitatii si datele referitoare la schimburile comerciale, acestea urmand sa fie afectate de descresterea economiei chineze si a altor tari emergente, in vreme ce statisticile referitoare la importuri au manifestat in trimestrele trecute tendinta de stagnare, lucru deloc incurajator pentru economia tarii.

Organizatia Mondiala a Comertului si-a redus previziunea de crestere pe anul in de la 3,3%, la 2,8%, iar expertii organizatiei spun chiar ca acest procent ar putea sa se dovedeasca "super-optimist".

Consumul pe piata interna a fost incurajat de scaderea preturilor la energie si adaugarea a peste 150.000 de slujbe noi pe piata muncii.

In acelasi timp, germanii s-au bucurat si de o crestere cu 3% a salariilor, in timp ce nivelul inflatiei a ramas stabil.

Trei piedici

Pe termen scurt, Germania s-ar putea confrunta si cu o crestere a cheltuielilor generata de primirea in tara a celor 800.000 de refugiati, facand dificila sarcina ministrului de Finante Wolfgang Shaeuble de a mentine echilibrul bugetar in 2016.

Berlinul a apreciat la 6,7 miliarde de euro efortul financiar pentru a gazdui, hrani si integra in societate sutele de mii de refugiati preluati in cursul acestui an.

Conform unui raport Bloomberg Intelligence, in septembrie, economia germana a inregistrat o crestere de 2,18 procente fata de aceeasi luna a anului trecut, lucru ce sugereaza ca ritmul de dezvoltare inregistrat in ultimele luni nu a fost afectat.

In previziunile Comisiei Europene se intrevede o crestere de 2% pentru 2016, cu 0,1% mai mult decat in cursul acestui an.

"Germania trebuie sa depaseasca trei obstacole: scandalul Volkswagen, turbulentele din pietele emergente si criza refugiatilor. Cel putin pentru moment, evolutia pietei interna ramane stabila dand sanse procesului de recuperare economica", a apreciat Maxime Sbaihi, economist Bloomberg Intelligence.

#scandal Volkswagen, #economia Germaniei, #export masini Germania , #Rezultate financiare