Estetica in business: de ce culoarea produsului afecteaza direct vanzarile

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 16:35
2759 citiri
Estetica in business: de ce culoarea produsului afecteaza direct vanzarile

Alegerea culorii potrivite are un rol crucial in crearea unei imagini pozitive a brandului tau, in ochii consumatorilor. Estetica produsului si etichetarea acestuia pot avea un impact enorm asupra vanzarilor, informeaza Inc.com.

In urma cu zece ani, Heinz a lansat un nou tip de ketchup, care a devenit un succes imediat. A vandut sapte milioane de sticle in primele sapte luni si a castigat atentia internationala.

Ce a facut din acest ketchup atat de special? Sa fie un gust mai bun? Nu neaparat. Sa fie produs din ingrediente mai bune? Nu. O singura diferenta. A fost verde.

Sa luam ca exemplu povestea Crystal Pepsi, o bautura racoritoare produsa in 1992.

Dintre toate bauturile racoritoare produse de Pepsi, se pare ca aceasta nu a fost agreata de majoritatea oamenilor, din cauza culorii sale (era incolora). Dupa ce vanzarile au scazut dramatic, produsul a fost scos de pe piata dupa numai un an.

Mesajul este suficient de clar: alegerea culorii produsului si al ambalajului conteaza foarte mult.

Nu este doar o decizie "artistica"


Culoarea este prima si cea mai memorabila perceptie asupra produsului. Inainte de orice altceva, clientii se uita la culoare.

Studiile de caz au aratat ca decizia consumatorului de a achizitiona produse este influentata in 60 - 80% din cazuri de culoarea produsului.

Culoarea are capacitatea unica de a aduce succesul sau esecul unui produs. Nu te costa nimic in plus sa alegi culoarea potrivita produsului tau.

Daca alegi culoarea gresita de la inceput, nu vei fi capabil sa comunici identitatea brandului.

Cu alte cuvinte, in cazul in care ai ales o culoare gresita, acest lucru poate avea un impact negativ asupra companiei si implicit asupra vanzarilor.

Alegerea culorii

Culoarea este contextuala. De exemplu, ai putea fi tentat sa cumperi un sampon portocaliu stralucitor, insa este putin probabil sa vrei sa cumperi o masina de aceeasi culoare.

Atunci cand te gandesti la o culoare pentru produsul sau ambalajul produsului, este important sa vezi ce culori au ales concurentii tai, si sa intelegi de ce o anumita culoare prinde la client.

Fa un tur al marilor retaileri si studiaza cromatica produselor.

Aminteste-ti ca nu este chiar atat de simplu sa vinzi. De exemplu intr-o farmacie, produsul tau va sta pe raft alaturi de alte 20-30 de produse, iar alegerea unei culori potrivite, care sa iasa in evidenta, iti va fi de mare folos.

Garnier Fructis a pus accentul pe culoarea verde. Datorita acestei culori puternice, produsele marcii sunt imediat recunoscute de catre clienti.

Alegerea gresita a unei culori poate provoca un rezultat neasteptat si nedorit. Este foarte important sa se faca distinctia intre culorile folosite pentru a sugera o anumita functie (de exemplu albastru este curat, sanatos, sigur) si culorile ce implica o anumita idee (de exemplu, verde neon este distractiv, indraznet, diferit).

Dupa ce ai determinat care sunt preferintele clientilor, poti decide care este cea mai buna culoare care sa te ajute sa ajungi la acestia.

Fa-o cat mai reala


Desi compania vrea ca produsul sa reflecte o anumita idee prin alegerea culorii, aceast lucru nu este chiar atat de simplu.

Consumatorii stiu daca culoarea se afla in stransa legatura cu marca, si mai ales daca aceasta este autentica.

Cand Volkswagen a lansat noua gama Beetle, cea mai mare parte a panourilor publicitare ilustrau un Beetle verde neon, o masina cu o culoare pe care foarte putini oameni o cunosteau.

Culoarea noului model a fost o ideea originala a celor de la VW care vroiau astfel sa anunte  renasterea, revenirea vechii marci.

Cand este nevoie de o schimbare

Uneori, schimbarea culorii unei companii este necesara pentru a indica ca acea companie are o abordare moderna si progresiva.

Daca decizi sa schimbi logo-urile sau culorile anumitor produse, trebuie sa ai in vedere anumite lucruri. Trebuie sa te gandesti daca doresti sau nu sa pastrezi o parte din trecut sau daca vrei sa le elimini definitiv.

Un bun exemplu al nevoii de schimbare a culorilor il constituie Kodak, compania dorind sa sublinieze trecerea de la aparatele foto cu film la camere foto digitale. Ei au schimbat galbenul cu care se identificasera pana atunci cu rosu, sugerand astfel clientului ca a inceput o noua etapa.

Articol de Loredana Balan

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#companie, #culoare, #estetica, #produs, #profit, #vanzari , #stiri Volkswagen