Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fuziunea Volkswagen-Porche, sistata din cauza litigiilor cu investitorii

Fuziunea Volkswagen-Porche, sistata din cauza litigiilor cu investitorii

Procesul de fuziune dintre cele doua companii va intarzia "dincolo de anul 2011", dupa cum a anuntat grupul german Volkswagen, din cauza litigiilor Porche cu investitorii din Germania si SUA, conform Mediafax.

Porsche si Volkswagen au convenit in 2009 sa fuzioneze, tranzactia urmand sa se incheie pana la sfarsitul acestui an. Companiile au anuntat insa in februarie 2011 ca fuziunea va fi intarziata de mai multe litigii cu investitorii si de anchetele penale impotriva a doi fosti directori executivi ai companiei.

Volkswagen a recunoscut joi seara ca fuziunea cu Porsche nu poate fi finalizata in acest an, scenariu anticipat de analisti.


"Dupa parerea nostra, nu s-au schimbat prea multe. Cel mai bun sfat pentru VW si Porsche ar fi sa extinda actualul acord de fuziune, pentru a adauga ca tranzactia se va incheia imediat ce riscurile juridice vor fi scazut", a aratat analistul Credit Suisse Arndt Ellinghorst.


Volkswagen va cauta acum noi modalitati de a crea "un grup auto integrat" cu Porsche, care urmeaza sa fie incluse intr-un raport catre Consiliul de Supraveghere pana la sfarsitul anului.


Principalele riscuri pentru fuziune sunt procesele din Germania si SUA impotriva Porsche, compania fiind acuzata de investitori ca a manipulat piata, a adaugat Volkswagen.


Din punctul de vedere al gigantului auto german, problemele de ordin juridic impiedica o cuantificare obiectiva a riscurilor economice care ameninta fuziunea si evaluarea corecta a valorii Porsche.


Intr-un alt comunicat, Porsche a aratat ca cele doua companii nu au cazut de acord privind valoarea Porsche, necesara pentru a calcula rata la care va fi efectuat schimbul de actiuni prin care ar trebui sa fuzioneze cu Volkswagen.


Producatorul de automobile sport considera ca acuzatiile aduse de investitorii din Germania si SUA sunt nefundamentate.


Porsche a incercat in 2009 sa preia Volkswagen prin inginerii financiare complexe pe piata derivatelor, insa a abandonat tentativa din cauza datoriilor acumulate, care au fortat in final compania sa accepte sa fie inglobata de rivalul mult mai mare. Disputa s-a incheiat odata cu concedierea directorilor Porsche.


Investitorii au dat in judecata Porsche in SUA si in Germania, afirmand ca au inregistrat pierderi de miliarde de euro dupa ce producatorul de masini sport a "incoltit" in 2008 piata actiunilor tranzactionabile Volkswagen.


Investitorii sustin ca Porsche a cumparat in 2008 "in tacere" actiuni Volkswagen in cadrul planului de a prelua Volkswagen, in timp ce afirma public ca nu vrea sa preia cel mai mare constructor auto european.


Dupa ce Porsche si-a anuntat in octombrie 2008 participatia la Volkswagen si intentiile de preluare, actiunile au crescut puternic, iar grupul a devenit pentru scurt timp cea mia mare companie din lume dupa capitalizare. Fondurile de hedging care pariasera pe scaderea actiunilor au inregistrat pierderi si au dat in judecata ulterior Porsche.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1198 ori