Pogonaru: 2009 nu este un an foarte optimist pentru imobiliarul urban

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 10:17
2739 citiri
Pogonaru: 2009 nu este un an foarte optimist pentru imobiliarul urban

"Imobiliarul din orase a fost extrem de volatil si s-a dus mult prea sus si acum au loc corectiile. Probabil 2009 nu este un an foarte optimist pentru imobiliarul urban", a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, intr-un interviu acordat Bloombiz. In opinia acestuia in perioada de criza este nevoie de produse fundamentale la preturi cat mai mici si ofera ca exemplu marca autohtona Dacia despre care spune ca este "o masina care inlocuieste cu succes masinile de firma ca Volkswagen-ul".

Vezi interviul video pe Biztube.ro - partea 1-

Vezi interviul video pe Biztube.ro - partea 2-

Cum am putea sa incurajam investitorii straini sa aduca bani in Romania?

Suntem intr-o situatie de reflux al capitalurilor si al investitiilor straine directe. Se discuta cum poti sa fii mai prudent cu investitiile care vin in perioadele de flux excesiv.

Totul depinde de ce avantaje va oferi in continuare si in mod stabil Romania. Ramanem la singurul avantaj competitiv: forta de munca ieftina.

La ora actuala firmele mari discuta despre outsourcing. Pana la urma, este criza. Criza inseamna sa-ti tai costurile, ceea ce insemna implicit sa tai costurile de munca si sa-ti muti firma pe care o ai acolo unde forta de munca e mai ieftina.

Din pacate, nu putem face decat lucruri pe termen lung cu care sa atragem investitiile straine directe. Primul lucru ar fi educatia pentru o forta de munca inalt productiva si pentru competitivitate.

Unde se opreste scaderea preturilor la imobiliare? Dinu Patriciu a declarat recent ca pretul pe metrul patrat trebuie sa fie undeva intre unul si doua salarii medii pe economie.

Da, este un reper. As spune ca preturile in Romania nu au crescut brusc datorita faptului ca au crescut salariile si n-au fost atat de volatile datorita faptului ca a fost o promisiune de crestere a salariilor.

A fost fenomenul de convergenta a factorilor de productie. Factorii de productie in Romania au trebuit sa se alinieze cat de cat cu cei din UE si aici este vorba inclusiv de pretul pamantului.

Pretul pamantului in Romania trebuia sa se duca undeva spre preturile pamanturilor din Uniunea Europeana. Asta a impins preturile in mod artificial in sus.

Isi va continua scaderea piata imobiliara in 2009?

Imobiliarul din orase a fost extrem de volatil si s-a dus mult prea sus si acum au loc corectiile. 2009 nu este un an foarte optimist pentru imobiliarul urban.

Credeti ca firmele care vor rezista pe piata vor trece costul cu acest impozit forfetar asupra omului obisnuit, care pana la urma va plati din buzunar aceasta masura?

Cred ca impozitul forfetar este o necesitate pentru ca sunt o serie de afaceri care nu platesc impozit profitand de faptul ca impozitul pe profit se plateste numai daca se face profit.

Eu nu cred ca te poti numi patron atunci cand ai o problema sa platesti 500 de euro/an. Si pana la urma, ce vrem noi? Sa facem asistenta sociala pentru patroni? Sigur, sunt firme care au cifre de peste 30 milioane de euro care trebuie sa plateasca 15.000 de euro pe an.

Problema este de alta natura in Romania. Am creat o legislatie care ajuta crearea de firme instantanee "one stop shop", in schimb nu am fost in stare sa cream o legislatie ca firmele sa poata iesi de pe piata.

Critica mea la acest tip de impozitare este ca el trebuia sa mearga in paralel cu masuri de scoatere de pe piata a firmelor care nu functioneaza.

Cred ca, apropo de costurile pe consumator, risca sa fie mult mai mari in perioada urmatoare cu aceste firme existente si nefolosite decat cu impozitul respectiv.

De ce? Pentru ca numarul mare de firme care nu functioneaza incurca si fac inoperanta activitatea celor de la Fisc. Las la o parte ca exista precedent intr-o serie de tari, cum ar fi Polonia, in care se ajunsese la asemenea situatii si diversi indivizi, profitand de multimea firmelor nefolosite au inceput sa faca tot felul de escrocherii.

Apropos, aud si la noi ca apare un fel de escrocherie cu trecut masini furate pe firme neexistente. Deci,trebuie sa facem intai curatenie.

Analistii din piata spun de fapt ca impozitul forfetar va creste economia subterana.

Acel patron care nu plateste 500 euro/an, nu cred ca e patron. Si daca cei din domeniul imobiliar au nevoie de asistenta sociala ca patroni, sa declare ca si patronii au nevoie de asistenta sociala.

Aceasta masura se poate interpreta prin faptul ca nimeni din Romania nu mai poate sa faca pierderi, in afara de stat. Cum vi se pare ideea ca oamenii sa ceara mai multa eficienta din partea statului prin servicii medicale, de educatie, de justitie mai bune?

Ideea ar trebui sa fie in ADN-ul nostru. Asta ar fi lucrul principal si trebuia sa ne tinem de ea tot timpul.

Va inhiba aceasta masura apetitul micilor intreprinzatori de a deschide noi firme?

Sper ca nu. Sincer, omul care isi pune problema ca nu va produce 500 de euro/an are o problema.

Ce sfaturi ati da dumneavoatra unui mic intreprinzator? Cum poate trece acesta de criza daca are de platit atatea taxe?


Trebuie sa se dedice business-ului si sa fie atent in ce piata se afla. Depinde ce fel de produse are, cum se vand. Intr-adevar, are probleme cu accesul la finantare in perioadele de criza si aici e rolul statului si al bancilor de a gasi masuri de finantare ale micilor intreprinzatori. Asta este problema-cheie in momentul de fata.

Pe de alta parte, daca te uiti la statistici, o sa vezi ca 16% in raport cu 35% la altii, e destul de mic. Impozitarea muncii este o problema reala, care este exagerata. Iar cand vii dupa asta si mai cresti si CAS-ul cu 3,3%, cand spui ca obiectivul principal de politica economica este sa nu ai somaj, este mai greu.

Din ce domeniu vor veni banii in 2009 si 2010?

Din toate liniile de finantare. Ministerul Muncii a lansat trei linii de finantare si vor veni si pentru infrastructura mica, pentru introducere de apa si canalizare in sate. Nu vor veni pentru infrastructura mare, e adevarat, dar vor veni. Aplicatiile pentru fonduri europene sunt la un nivel impresionant. Lumea se misca, inclusiv micii intreprinzatori. Speram ca si birocratia sa se miste.

Idei sunt destule pentru a aduce bani in Romania insa de unde luam fondurile pentru a pune in practica aceste idei? In momentul de fata este foarte greu sa obtinem finantare.

Trebuie sa ne organizam. Si asta cred ca e o usoara legenda. Nu exista banca la vremea actuala care sa nu aiba un departament specializat pentru co-finantari ale UE. Sigur, la ce pret si in ce conditii este de discutat. Si mai ales, trebuie stiut cum se garanteaza bancile respective.

Ati spus de "training" ca o solutie care ar aduce bani. Din moment ce firmele incearca in momentul de fata sa taie din cheltuieli, credeti ca isi permit acestea sa investeasca in tranning?


Fenomenul care se intampla mai peste tot este ca firmele sunt puse in situatia de a alege intre a reduce personalul sau a-i trimite in diverse forme de calificare pana isi revin. Din nou, pe bani europeni, banii statului.

Polonezii au creat un model prin care statul da bani tuturor firmelor care isi trimit personalul la training, pe perioade de 6 luni sau un an. Astfel de modele de lucru trebuie create in primul rand de catre stat.

In 2009, cum ar arata un business de success?

In 2009, cand incepi un business de succes trebuie sa definesti ceea ce noi am numit "produse de criza".

Nu vor mai fi produse suprasofisticate, noutati, nu vor mai fi servicii care implica riscul, reclamele se vor schimba. Din reclame cu bungee-jumping, cu tot felul de tineri care isi asuma riscul, vom avea reclame bazate pe viata de familie, pe valori traditionale.

Lumea are nevoie in aceasta perioada de sentimentul de stabilitate si are nevoie de produse fundamentale la preturi cat mai mici. De exemplu, Dacia e un produs de criza, este o masina care inlocuieste cu succes masinile de firma ca si Volkswagen-ul. In domeniul serviciilor, "La Mama" este un alt produs de criza.

Intra pe Biztube, primul video-portal de business din Romania, ce reuneste interviuri de marca cu greii din lumea afacerilor si stiri economice de ultima ora.

#2009, #criza, #imobiliar, #minister, #muncii, #pogonaru, #servicii, #somaj, #ue, #volkswagen , #stiri Volkswagen