Porsche a ales oferta propusa de Qatar, scrie Bild

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 16:45
1406 citiri
Porsche a ales oferta propusa de Qatar, scrie Bild

Porsche a renuntat la oferta inaintata de Volkswagen pentru preluarea a 49,9% din capital, in favoarea ofertei formulate de emiratul Qatar, care a propus 7 miliarde euro pentru o participatie de 25%, potrivit cotidianului german Bild.

Porsche vrea sa foloseasca o majorare de capital si vanzarea unei participatii catre Qatar pentru a reduce datoriile nete, ce s-au adancit la peste 10 miliarde euro, au declarat pentru Reuters doua surse apropiate companiei.

Acestea au spus ca emiratul Qatar si cele doua familii ce controleaza Porsche vor injecta circa 5 miliarde euro in cadrul companiei, ajutand-o sa reduca datoriile ce au crescut de la nivelul de 9 miliarde euro atins la sfarsitul lunii ianuarie.

Qatarul ar obtine actiuni cu drept de vot in cadrul Porsche prin intermediul majorarii de capital, in timp ce cele doua familii ar obtine actiuni cu drept de vot si actiuni preferentiale in cadrul companiei.

Volkswagen, cel mai mare constructor european de autoturisme, a anuntat ca va organiza saptamana viitoare o reuniune speciala a consiliului director, ce va coincide cu intrunirea cu principalul actionar, Porsche, in contextul discutiilor de restructurare, potrivit AFP. Intrunirea va avea loc la Stuttgart, in sud-estul Germaniei. "O reuniune a consiliilor de supraveghere a fost programata pe 23 iulie, la Stuttgart", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al VW, refuzand sa ofere alte comentarii.

Porsche are sediul la Stuttgart, in timp ce VW are sediul in nordul tarii, la Wolfsburg.

Consiliul Porsche urmeaza sa discute o oferta inaintata de emiratul Qatar, pentru o participatie majoritara in cadrul companiei, si pentru optiuni de actiuni detinute de Porsche, insa a redus importanta acordata discutiilor legate de o oferta din partea VW, conform Bild.

Consiliul de supraveghere Porsche a clasificat ca "decizie" ideea unei investitii din partea Qatarului, in timp ce oferta VW este listata ca "informatie", a mai precizat NewsIn, citand Bild.

Cele doua reuniuni sugereaza ca exista posibilitatea ca Porsche si VW sa anunte un deznodamant in batalia pentru putere ce s-a derulat intre familiile Porsche si Piech.

Porsche detine in prezent 51% din VW si a incercat sa-si majoreze participatia la 75%, insa a reusit numai sa isi adanceasca datoriile la circa 9 miliarde euro.

Grupul VW, mult mai mare, a facut o contraoferta pentru un pachet de 49% din Porsche, companie ce este controlata de cele doua familii.

Ferdinand Piech, nepotul fondatorului Porsche, Ferdinand Porsche, este si seful consiliului de supraveghere VW.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#porsche, #qatar, #volkswagen , #stiri Volkswagen