Producatorii de masini sunt atrasi de forta de munca mai ieftina din Europa Centrala

Joi, 15 Februarie 2007, ora 01:16
1192 citiri

Marii producatori auto si-au concentrat atentia spre tarile din Europa Centrala, in special Slovacia, Polonia, Ungaria si Cehia pentru deschiderea de noi uzine, atrasi de forta de munca ieftina, pozitia geografica si stimulentele oferite de autoritati, informeaza Reuters.

Aceste patru tari si-ar putea mari capacitatea totala de productie cu 43%, iar in 2011 vor produce in total 3,46 milioane de autoturisme, ceea ce va reprezenta 4% in productia globala de masini, arata datele unui studiu Pricewaterhouse Coopers, citat de Reuters

Volkswagen, Peugeot si Kia sunt deja prezenti in Slovacia, si au atras in procesul de productie tot mai multi muncitori calificati, motiv pentru care tara este considerata in prezent un 'Detroit' al Europei. Concentrarea producatorilor de autoturisme in Slovacia ar putea duce la crearea in industria auto a 40.000 locuri noi de munca in urmatorii trei ani, cu 60% peste nivelul actual, potrivit reprezentantilor Asociatiei Industriei Auto Slovace. Anul trecut productia de masini a Slovaciei a fost de aproximativ 260.000 autoturisme, insa datorita intrarii pe piata slovaca a marilor producatori auto, in anul 2012 numarul de masini fabricate ar putea trece de 800.000, potrivit J.D. Power Automotive Forecasting.Astfel, uzina Volkswagen a produs 240.000 masini in 2006, cu 21.651 unitati mai multe decat in 2005, iar Peugeot Citroen si Kia Motors se asteapta sa produca 300.000 atuomobile pana in anul 2008, respectiv 2009.

Producatorii au planuri mari si in Cehia unde grupul Volkswagen preconizeaza o crestere a productiei la 580.000 masini pana la sfarsitul anului, iar Hyundai Motor va investi un miliard de euro pentru construirea unei fabrici cu o capacitate anuala de productie de 300.000 autoturisme pana in anul 2009.

Concentrarea marilor producatori in Europa centrala a a avut insa si efecte negative asupra industriei auto prin declansarea unei crize a fortei de munca, resimtita mai ales de catre fabricantii abia intrati pe piata, care se confrunta cu lipsa unui personal calificat. De aceea, unii producatori auto, preocupati de sporirea productivitatii muncii, au inceput colaborarea cu scoli tehnice pentru ridicarea gradului de calificare a fortei de munca, a declarat purtatorul de cuvant slovac al Peugeot, Peter Svec.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)