Romania a ajuns "cimitirul de rable" al Europei

Luni, 24 August 2009, ora 12:17
1207 citiri
Romania a ajuns "cimitirul de rable" al Europei

Mai mult de jumatate din masinile second-hand achizitionate de romani din strainatate in perioada aprilie-iunie, anul curent, sunt mai vechi de 10 ani.

Peste 52% din totalul automobilelor rulate importate in tara noastra in trimestrul doi din 2009 au o vechime de peste 10 ani, reiese din datele furnizate de Registrul Auto Roman (RAR) si Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Ponderea „batranelor“ a fost si mai mare in primele trei luni ale anului, cand proportia se ridica la 67%. Media de varsta a automobilelor second-hand importate in Romania a crescut accelerat dupa introducerea taxei auto din iulie 2008. Daca in primele sase luni din 2008 ponderea autoturismelor mai vechi de 10 ani, in semestrul doi al aceluiasi an, adica imediat dupa introducerea unei noi forme a taxei auto, proportia masinilor cu o varsta de peste un deceniu a ajuns la 52%.

„Concluzia ar fi ca principalul factor de crestere a varstei masinilor rulate importate l-a constituit nivelul taxei de poluare, introdusa in iulie 2008“, au comentat reprezentantii APIA situatia.

Cele mai populare marci second-hand cumparate de romani au fost Volkswagen (22.291 de masini), Opel (16.204) si Ford (8.614), potrivit Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Majoritatea automobilelor rulate au fost aduse, in primul trimestru al anului, din Germania si Franta.

In perioada aprilie-iunie a acestui an influenta negativa a taxei nu s-a mai vazut, insa lipsa banilor, pe fondul crizei, i-a determinat pe romani sa mizeze in continuare pe automobile vechi si ieftine, aduse din strainatate. Iar cresterea importurilor de automobile vechi pune presiune pe cresterea mediei de varsta a parcului auto national, care si asa este ridicata (de peste 15 ani, potrivit Ford Europe) in comparatie cu alte state europene. Medii ridicate de varsta la parcurile auto intalnim si la Finlanda (10,5 ani) si Grecia (10,1 ani), insa, dupa cum se vede, si aceste state stau mult mai bine ca noi.

Parcul auto din Romania are in prezent peste 5 milioane de vehicule, dintre care putin peste 4 milioane sunt autoturisme. Circa 1,24 milioane de masini sunt inregistrate numai in Bucuresti.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#europa, #masini, #opel, #rabla, #romania , #stiri Volkswagen