Seicul Qatarului vrea sa ajute Porsche sa preia controlul total al Volkswagen

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 17:20
2952 citiri
Seicul Qatarului vrea sa ajute Porsche sa preia controlul total al Volkswagen

Qatarul ar fi pregatit sa ajute constructorul auto Porsche pentru a prelua controlul deplin al Volkswagen, potrivit unei relatari ce va fi publicata in numarul de luni al revistei germane Focus, citata de AFP.

Emirul bogatului stat si-ar fi dat acordul verbal directorului executiv al Porsche, Wendelin Wiedeking, pentru preluarea unei participatii prin intermediul fondului public de investitii Qatar Investment Authority (QIA), potrivit Focus.

Miza operatiunii este atingerea unei participatii de 75% din capitalul Volkswagen, ce ar permite Porsche, companie puternic indatorata, sa obtina acces la lichiditatile importante ale Volkswagen.

Grupul Porsche a acumulat datorii de circa 9 miliarde euro pentru a prelua 51% din capitalul Volkswagen si a fost nevoit sa renunte pentru moment la preluarea controlului total asupra producatorului auto german. In lipsa de alternative, Porsche a fost nevoit sa recurga, la finalul lunii mai, la un imprumut de 700 milioane euro de la Volkswagen.

Insa aparitia unui nou actionar ar putea permite Porsche sa dispuna de noi lichiditati. Potrivit Focus, fondul QIA din Qatar ar putea prelua o participatie fie la Volkswagen, fie la Porsche.

Un purtator de cuvant al Porsche a refuzat sa faca vreun comentariu asupra negocierilor in curs.

Emirul Qatarului, seicul Hamad ben Khalifa Al-Thani, a precizat recent ca doreste sa investeasca in industria germana.

"Vom investi cu certitudine in industria auto germana", spunea el in aprilie saptamanalului german Spiegel, la o saptamana dupa intrarea Qatarului in capitalul constructorului auto Daimler.

Christian Wulff, seful guvernului landului Saxonia Inferioara - ce detine o participatie la Volkswagen -, a declarat ca nu are nicio obiectie la intrarea Qatarului in capitalul producatorului auto. "De la inceput am avut in vedere o astfel de solutie", a spus Wulff, citat de Focus.

Potrivit NewIn, Volkswagen AG a suspendat luna trecuta discutiile cu Porsche SE in vederea unei fuziuni, la mai putin de doua saptamani dupa ce familiile Porsche si Piech, care controleaza impreuna jumatate din Porsche, au cazut de acord sa creeze un producator auto "integrat", care ar pune marca Porsche alaturi de cele ale Volkswagen, printre care Skoda, Seat si Audi.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#seic, # porsche, # volkswagen, # imprumut , #stiri Volkswagen