Adio, SUA! China va fi cel mai puternic stat

Vineri, 27 Mai 2011, ora 12:05
2158 citiri
Adio, SUA! China va fi cel mai puternic stat

China va lua locul Statelor Unite in topul celor mai mari economii mondiale pana in 2020, conform unui raport emis de Standard Chartered Bank. Nu este prima previziune conform careia PIB-ul Chinei il va depasi pe cei al SUA in urmatorii 9 ani. FMI spune acelasi lucru.

Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei este estimat ca va ajunge la 24,6 trilioane de dolari in 2020, de la 5,7 trilioane de dolari in 2010, dupa cum relateaza Forbes. Intre timp, economia SUA va avea un PIB de 23,3 trilioane de dolari, de la cele 14,6 trilioane, cat era in 2010, conform economistilor de la Standard Chartered.

India este vazuta ca ocupanta a locului trei, inlocuint Japonia in top. Astfel, PIB-ul Indiei va creste pana la 9,6 trilioane de dolari, de la 2 trilioane cat era in urma cu un an.

Standard Chartered spune ca SUA va fi inlocuita si in ceea ce se cheama super-ciclul celor mai puternice trei economii mondiale.

"Primul super-ciclu s-a produs intre 1870 si 1913. In acea perioada s-au intamplat multe, inclusiv transformarea economiei SUA, care a trecut de pe locul patru pe primul loc, devenind cea mai mare economie globala. Urmatorul super-ciclu a inceput dupa al Doilea Razboi Mondial si a durat pana in 1970. Japonia si tigrii asiatici au fost marii castigatori", comenteaza economistii Standard Chartered.

"In opinia noastra, Asia, Orientul Mijlociu, unele parti din Africa si America Latina au caracteristicile prin care ar putea forma al treile super-ciclu. Acestea ar putea transforma economia mondiala in urmatoarele cateva decenii. Astfel de transformari nu inseamna ca ascensiunea va ramane puternica in mod constant pe parcursul intregii perioade".

China se imbogateste, iar economia sa o va surclasa pe cea a SUA. Dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca tara este de trei ori mai mare decat SUA iar salariul mediu este de patru ori mai mic decat al unui american.

"Cum arata SUA in 1960? NU exista Wal Mart. IBM abia isi facea aparitia. FedEx era o necunoscuta si inca nu incepusem sa vorbim despre Apple si alte companii gigant din prezent", spune Hugh Simon, CEO al Harmon Investment Advisors din Hong Kong.

"Daca ne uitam la ce se intampla pe Madison Avenue in 1960 ne putem face o idee despre care va fi motorul economiei Chinei in viitor. Aceleasi lucruri ca si in cazul SUA. China nu are inca o industrie de produse si de branduri. NU are o mare industire de transporturi, aviatica, de entertainment. Nu are inca turism. Toate acestea se formeaza acum si acest gen de crestere a consumului este ceea ce va duce PIB-ul tarii de la cinci trilioane de dolari in prezent pana la 24 trilioane in urmatorii ani", mai spune Simon.

#economie sua, #criza sua, #economie china, #cele mai puternice tari, #apple, #wal mart, #japonia, #fedex , #stiri Wal Mart